Nokia, een interessante belegging?

Ooit was Nokia de absolute leider wereldwijd in mobiele telefoons, maar Apple veranderde dat helemaal met de komst van zijn iPhone in 2007. De iPhone was een gamechanger en begon zeer snel het marktaandeel van Nokia af te snoepen. Nokia voelde de adem van Apple in haar nek en sleepte de computerbouwer in 2009 voor het eerst voor de rechter in een patentzaak. Ze beschuldigde Apple er van onrechtmatig gebruik te maken van Nokia’s draadloze netwerktechnologie zonder er royalties voor te betalen.Nu tien jaar later is Nokia geen telefoongigant meer. In 2014 verkocht ze haar telefoonbusiness voor $7,2 miljard aan Microsoft. Nokia was te laat op de kar gesprongen van de smartphone-industrie en slaagde er niet meer in om met zijn windowstoestellen een sterk alternatief te zijn voor de iPhone en de androidtoestellen.

Nokia wijzigde van koers en focust nu in de eerste plaats op zijn netwerken. 90% van de omzet van nokia komt nu van de netwerkdivisie. Maar Nokia heeft dankzij haar jarenlange onderzoek en ontwikkeling een berg patenten. Nu ze geen cross-license afspraken meer hoeft te maken met andere telefoongiganten – Nokia produceert zelf immers geen telefoons meer – kan ze volop inzetten op het monetariseren van haar immense portefeuille aan patenten. Zo sloot Nokia licentie-overeenkomsten met o.a. Samsung, Apple, Xiaomi, LG, … Deze stroom aan inkomsten zorgen er voor dat Nokia de overgang van 4G naar 5G zonder al te grote kleerscheuren kan opvangen. Na de overname van Alcatel-Lucent in 2016 kan er verwacht worden dat – eens de netwerkdivisie terug op volle toeren draait – Nokia opnieuw kan aanknopen met stevige winstcijfers. 2019 wordt hiervoor een cruciaal jaar.

Geloof je in de winstkansen van Nokia in het 5G tijdperk dan is dit aandeel speculatief koopwaardig. Ondertussen krijg je er een mooi dividend van bijna 4% bovenop.

Be the first to comment on "Nokia, een interessante belegging?"

Geef een reactie