Is het dividend van GlaxoSmithKline houdbaar?

GlaxoSmithKline keert een van de hoogste dividenden uit in de farmaindustrie. Ter vergelijking: Glaxo heeft momenteel een dividendyield van meer dan 6%, AstraZeneca volgt met iets meer dan 4%, Pfizer en Novartis keren rond de 3,5% uit. Is deze hoge uitkering voor Glaxo wel houdbaar omdat het bedrijf bovendien ook een hoge schuld heeft van 13,8 miljard pond, een stijging van maar liefst 3,1 miljard in vergelijking met vorig jaar?De schuld is hoog waardoor het bedrijf bij stijgende interest rates in Europa wel eens meer interesten op hun eigen schulden zou moeten betalen in de toekomst. Bovendien is het voor een bedrijf met een hogere schuld moeilijker om geld op te halen bij banken wanneer het nodig zou zijn. Anderzijds heeft Glaxo een free cash flow van meer dan 4 miljard pond per jaar wat wil zeggen dat ze op drie jaar tijd de schulden zouden kunnen aflossen (indien ze geen dividend zouden betalen).

Is het dividend voor Glaxo houdbaar? Een van de beste manieren om dit te evalueren is het evalueren van de payout ratio, dat is de verhouding tussen het totale dividend en de inkomsten van een bedrijf. Een payout ratio boven 100% betekent dat een bedrijf meer dividend uitkeert dan dat er inkomsten binnenkomen. De payout ratio bij Glaxo bedroeg 112%. De afgelopen vijf jaar was deze ratio slechts één keer beduidend lager dan 100%. Toch heeft Glaxo beslist om ook in 2018 eenzelfde dividend uit te keren. Ze vinden dit belangrijk voor hun aandeelhouders en hopen deze aan boord te houden met het aantrekkelijk dividendrendement. Wat het betekent voor 2019 is af te wachten. Een dividend cut is zeker niet uit te sluiten. Glaxo is zich momenteel volop aan het herpositioneren als farmagigant. Welke investeringen hiervoor nodig zullen zijn en welke gevolgen dit heeft op de inkomsten zullen in de toekomst zonder twijfel hun dividendpolitiek bepalen. Maar voorlopig wijzigen ze niets.

Be the first to comment on "Is het dividend van GlaxoSmithKline houdbaar?"

Geef een reactie