Amerikaanse beurs vs Europese

Met de Amerikaanse beurzen op hun hoogste waardes ooit lijkt het nuttig om de PE ratio’s te verghelijken met deze van hun Europese tegenhangers. Een verschil in groeiverwachtingen, interesten en economische vooruitzichten spelen een rol in het prijsverschil tussen verschillende beurzen, maar desalniettemin kunnen de PE waarden een beter beeld geven of een beurs hoger gewaardeerd staat ten opzichte van een andere beurs. De Amerikaanse beurs staat aan de hand van de PE ratio’s licht hoger gewaardeerd dan zijn Europese tegenhangers.

De Amerikaanse beurs lijkt hoog gewaardeerd, maar toch blijft ze de topkoersen breken. Ook dit jaar steeg de S&P 500 tot hiertoe weer een slordige 12%. Amerikaanse aandelen zijn niet goedkoop ten opzichte van hun Europese tegenhangers, maar overdreven duur zijn ze nu ook weer niet genoteerd relatief gezien. De S&P 500 noteert aan een PE van rond de 21, de Dow Jones rond de 19 en de Nasdaq rond de 39. De PE voor de verwachte winsten van 2018 bedragen respectievelijk 19, 18 en 24. De Eurostoxx50 heeft momenteel een PE van circa 17 en voor 2018 een PE van 14,5.

Met waarden die voor Europa ligt lager staan, zou je er voor kunnen opteren om een ETF in Europese aandelen te verkiezen boven een ETF van de Amerikaanse beurs. Europese aandelen zijn goedkoper gewaardeerd waardoor de kans groter is dat zijn gaan outperformen tegenover de Amerikaanse aandelen. De vraag is echter of de stijgende waarde van de Euro tegenover de dollar geen roet in het eten zal gooien voor de Europese aandelenmarkt. Momenteel wordt verwacht dat de PE ratio van de Eurostoxx50 volgend jaar lager zal uitvallen dan die van de S&P 500, maar de vraag blijft of bedrijven hun winsten niet negatief gaan bijstellen door de duurdere euromunt.


Be the first to comment on "Amerikaanse beurs vs Europese"

Geef een reactie