Wat met al het cash?

Amerikaanse bedrijven staan op het punt om $250 miljard in de Amerikaanse staatskas te stoppen als het belastingsplan van de Republikeinse president Donald Trump er door geraakt. Dat beweren althans de analisten van Goldman Sachs. En het zullen vooral de technologiebedrijven zijn die er wel bij varen.Of het geld net zoals de taxshift van George W Bush gaat gebruikt worden door de bedrijven om hun eigen aandelen in te kopen is nog maar de vraag. De aandelenbeurzen staan immers hoog waardoor de bedrijven eerder zullen geneigd zijn om het geld in het bedrijf zelf te investeren.

Alle S&P 500 bedrijven samen hebben meer dan 2500 miljard dollar op buitenlandse rekeningen geparkeerd dat niet zo maar naar de VS terug kan keren omdat er voorlopig een grote belasting op betaald moet worden. Daar willen de Republikeinen nu iets aan doen door de bedrijven een voordelige belasting aan te bieden op dat terugkerende kapitaal. Een deel van dat kapitaal zal uitgekeerd worden aan aandeelhouders onder de vorm van een inkoopprogramma van eigen aandelen of het uitkeren van speciale dividenden. Toch zullen de meeste bedrijven het geld herinvesteren in het eigen bedrijf door te investeren in onderzoek en ontwikkeling en het overnemen van andere bedrijven in cash.

70% van de bedrijven uit de S&P 500 die veel geld in het buitenland geparkeerd hebben zijn technolgiebedrijven zoals Apple, Cisco Systems, Netapp, Qualcomm, Oracle, Microsoft, Western Digital, Juniper Networks. Dat deze bedrijven zullen profiteren van de aanpassing van de belastingswet staat vast. Het is alleen afwachten of en wanneer het belastingsplan van de Republikeinen er doorkomt.


Be the first to comment on "Wat met al het cash?"

Geef een reactie