Never sell Shell?

Eén van de vele ‘beurswijsheden’ is het gezegde ‘Never sell Shell’. Het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern staat bekend om zijn royaal dividendbeleid naar zijn aandeelhouders. Het bedrijf heeft de reputatie van een gezond financieel beheer in de loop der jaren. De volatiele olieprijzen van de afgelopen twee jaar dreigden echter roet in het eten te gooien. Om niet volledig afhankelijk te zijn van de volatiele prijs van olie op de internationale markten desinvesteerde Royal Dutch Shell veel om meer te kunnen investeren in gaswinning. Zo kocht het vorig jaar BG Group met als doel meer in energie te diversifiëren.

Nu OPEC al een tijdje duidelijk aangeeft de productie te blijven beperken zit de prijs van ruwe olie in een opwaartse trend. Ook de vraag naar olie kan in de komende jaren blijven stijgen. Het blijft een belangrijke energiebron in de ontwikkelde industrielanden en ook in de emerging markets zal de vraag naar olie de komende jaren alleen maar toenemen. Ook de gasprijs kan stijgen doordat er ook meer vraag naar dat product komt. Gas is immers milieuvriendelijker. Stijgingen van beide energieproducten zullen de prijs van een aandeel Royal Dutch Shell ongetwijfeld de hoogte in jagen. Anderzijds zal er druk komen te staan op het aandeel moest de prijs van olie en gas om wille van welke reden ook dalen.

Shell keert een dividend uit van meer dan 6%. Het dividend is niet alleen aantrekkelijk, maar het is ook houdbaar dankzij de hoge cash flow van het bedrijf. Met een stijgende inflatie zal er veel vraag zijn voor bedrijven die een duurzaam dividend uitkeren. Het dividendrendement zal stijgen op termijn aangezien we kunnen verwachten dat de waarde van het aandeel zal toenemen.


Be the first to comment on "Never sell Shell?"

Geef een reactie