Beurscrash in 2018?

Staan we aan de vooravond van een grote beurscrash ergens in 2018? Wie zal het zeggen. Analisten en economen genoeg die hier in geloven. Anderzijds zijn er minstens evenveel, zo niet meer, die geloven in de continuïteit van de bull markt voor een aantal jaren dan toch.De mensen die in de bear theorie geloven hebben een aantal geloofwaardige verklaringen waarom zij denken dat de markt in 2018 gaat crashen.

Ten eerste vinden ze dat de markten – met de S&P 500 als graadmeter – afstand nemen van de langjarige trendlijn. Vroeg of laat zorgt de psyche van de beleggers er opnieuw voor dat de markt daalt tot aan die lijn. Dat kan voor een lange periode zorgen van stagnerende of zeer scherp dalende beurskoersen.

Ten tweede staan aandelen fundamenteel hooggewaardeerd. Historische pieken van de PE ratio van de S&P 500 gingen maar kort door de grens van 20. Momenteel staan we op meer dan 24. Telkens de PE ratio boven de 20 stond, reageerde de markt met een correctie. Een andere maatstaf om te kijken of een beurs hooggewaardeerd staat is de Price/Sales ratio. Ook deze ratio staat op een ongekend hoog niveau. Ter vergelijking: net voor de beurscrash van 2009 zakte deze ratio van 1,75 tot 0,75. Momenteel staat ze op meer dan 2,5!

Ten derde is het maar de vraag of de winsten van de bedrijven de verwachtingen gaan kunnen inlossen. De PE ratio daalt wanneer de winsten stijgen. Dat is logisch, maar de winsten moeten al veel stijgen om de PE ratio terug onder de 20 te doen krijgen.

Ten vierde staan de centrale banken klaar om de intresten opnieuw te doen stijgen. Historisch gezien presteren beurzen slechter in tijden van intreststijgingen.

Ten vijfde staat de dividendbarometer op een zeer laag niveau. Het dividendrendement van de S&P 500 aandelen staat op een gemiddeld rendement van 1,8%.

Durf jij het aan om tegen deze indicatoren in te gaan?


Be the first to comment on "Beurscrash in 2018?"

Geef een reactie