PostNL, aandeel met potentie?

Na de kwartaalresultaten in augustus daalde het aandeel PostNL bijna 20% op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf verlaagde de verwachtingen van hun winst naar de onderkant van de vooropgestelde marge van 220-260 miljoen euro. Bovendien kan een verhoogde regularisering op de postmarkt druk op het aandeel zetten om wille van de onzekerheden hieromtrent.Vanwaar de scherpe daling van het aandeel  na de resultaten? In het tweede kwartaal steeg de omzet van PostNL nochtans met 1,5% tot 836 miljoen euro dankzij de e-commerce tak van het bedrijf. De positieve cashflow zorgt er bovendien voor dat het bedrijf een aantrekkelijk dividendbeleid kan voeren, een dividend (momenteel meer dan 6%) dat terug werd ingevoerd nadat het in mei 2016 TNT Express verkocht aan Fedex. De balans werd opgeschoond en de aandeelhouders worden opnieuw verwend. PostNL bevestigde de verwachtingen voor de rest van het jaar, weliswaar aan de onderkant van de vooropgestelde range. Beleggers zagen dat echter eerder als een verlaging van de verwachtingen.

De pensioenverplichtingen hingen als een zwaard van Damocles boven PostNl’s hoofd. Nu de ratio boven de 110% staat hoeft PostNl geen extra geld meer toe te stoppen in zijn pensioenfonds. Dit zorgt voor een positief effect – verdubbeling – op de free cash flow van het bedrijf.

Eén van de redenen van de grote koersdaling van het aandeel in augustus is de uitverkoop van 23 miljoen aandelen PostNL door Norges Bank, het Noorse investeringsfonds.

Het aandeel wordt geprijsd alsof het de volgende jaren haar doelstellingen niet kan halen. Met een mooi dividendrendement van 6% en een vooruitzicht op positieve meevallers nu al het negatieve nieuws in de koers is verwerkt lijkt dit aandeel een opportuniteit.


Be the first to comment on "PostNL, aandeel met potentie?"

Geef een reactie