Wat is een REIT investering?

De Amerikaanse overheid maakte het vanaf de jaren ’60 mogelijk om te investeren in grootschalige vastgoedprojecten. Het is echter pas het laatste decenium dat individuele beleggers de REIT”s omarmd hebben. REIT is de afkorting voor Real Estate Investment Trust. Ze zijn een must voor beleggers die op zoek zijn naar een vast inkomen door middel van een dividenduitkering.  REIT’s bezitten meestal grote commerciële vastgoedpanden of de hypotheken op deze panden. REIT’s keren traditioneel een groot percentage van hun inkomsten uit aan de aandeelhouders in de vorm van een dividend. Ze genereren dan ook mooie dividenden en op langere termijn kan er ook een kapitaalwinst gemaakt worden. Je kan in een indiviudueel aandeel beleggen of ook via ETF’s of beleggingsfondsen. Historisch gezien zijn REIT’s één van de sterkst presterende aandelen op de Amerikaanse beurs.  De FTSE NAREIT U.S. Real Estate Index is een indexfonds dat de prestaties van Amerikaanse vastgoedmarkt volgt. De afgelopen 20 jaar groeide de index aan een geannualiseerd tempo van 9,85% per jaar. Historisch gezien deden beleggers die op zoek waren naar een vast inkomen het beter door te beleggen in het index fonds dan te beleggen in obligaties.

Er zijn verschillende type REIT’s. Je hebt REIT-aandelen die beleggen in Retail, waar op langere termijn toch wel wat vragen bij gesteld kunnen worden door de opkomst van het online shoppen. Je hebt REIT-aandelen die beleggen in residentiële appartementen en huizencomplexen. Sommige REIT-aandelen belggen in medische voorzieningen, andere in kantoorgebouwen en nog anderen beleggen uitsluitend in hypotheken.

REIT-aandelen noteren gewoon op de beurs. Dit zorgt voor liquiditeit waardoor je gemakkelijk in en uit jkunt stappen. Natuurlijk zijn REIT’s bedoeld als langetermijninvestering in vastgoed waarbij je mag uitgaan van een lichte kapitaalopbrengst en een hoog (6-8%) dividendrendement


Be the first to comment on "Wat is een REIT investering?"

Geef een reactie