Micro- aandelen, een speculatieve belegging

Op de beurs staan duizenden aandelen genoteerd. De meest verhandelde aandelen zijn de grote bekende namen met marktkapitalisaties van miljarden dollars. Naast die bekende namen zijn er ook een hele hoop aandelen met een veel kleinere marktkapitalisatie van onder 100 miljoen dollar. Deze aandelen worden vaak minder verhandeld en worden niet altijd naar waarde geschat. Omdat ze daarboven door weinig beurshuizen worden gevolgd zijn het vaak speculatieve beleggingen. Om toch je risico te beperken zijn er een aantal ratio’s die je kan volgen. Selecteer aandelen met een marktkapitalisatie van minstens 50 miljoen dollar, neem aandelen van bedrijven die verwacht worden winst te maken (aandelen die het jaar voordien verlies maakten staan vaak laag gewaardeerd), kies aandelen die een dividend uitkeren en die met hun cashflow snel hun schulden zouden kunnen afbetalen.

digirad.jpg Digirad (DRAD) is zo’n bedrijf. Het levert digitale beeldvormingsoplossingen voor de medische sector. Het staat gewaardeerd onder de 3 dollar en zag haar koers de laatste weken sterk dalen door de aankondiging van Philips om een overeenkomst na dit jaar niet meer te verlengen. Na de daling lijkt het slechte nieuws in de koers verwerkt. Digirad moet natuurlijk op zoek naar een vervanger voor Philips. Dit kan uiteindelijk in hun voordeel uitdraaien omdat ze niet meer gebonden zijn aan de contractuele verplichtingen die Philips hen oplegde en nu met iedereen kan onderhandelen voor hun producten. Digirad verwachtte om omzetgroei te boeken in 2018. Het is de vraag of dit nu nog realistisch is. Met een verwachte PE van minder dan 15 is dit bedrijf laag gewaardeerd. Bovendien geeft het een dividend van meer dan 8% aan de huidige koers. Dit legt ongetwijfeld een bodem onder de koers.


Be the first to comment on "Micro- aandelen, een speculatieve belegging"

Geef een reactie