Waar eindigt de beursstijging?

Al negen jaar bereiken de beurzen hogere toppen. Kan dit oneindig blijven doorgaan? Natuurlijk niet. Sinds de Amerikaanse verkiezingen in november steeg de S&P ongeveer 20%, ver boven het lang jaarlijkse gemiddelde. De zogenaamde FANF aandelen (Facebook, Amazon, Netflix en Google stegen nog veel meer. Naast de aandelenmarkten is er ook een wedloop onder beleggers voor cryptomunten zoals Bitcoin. Sinds januari steeg de koers fenomenaal.Iedereen weet hoe marktverhitting ontstaat. In de loop van de geschiedenis gebeurde het keer op keer. Denk maar aan de tulpenbollenhype in de 17e eeuw tot de dotcomcrisis in 2000 om nog niet te spreken van de ineenstorting van de markt in 2009. Dat er vroeg of laat terug een crash op de beurs ontstaat is niet de vraag. De vraag is enkel wanneer.

‘Stock market bubbles’ ontstaan niet door het stijgen van de koersen alleen. Ze ontstaan doordat stijgende koersen meer beleggers aantrekken opnieuw en opnieuw en opnieuw. De psychologie van de mens bestaat erin dat ze andere mensen volgen. Wanneer ze merken dat aandelen sterk stijgen, stappen ze in de markt. Dat kuddegedrag blijft totdat het kuddegedrag zich omdraait in negatieve zin.  Bitcoin is een typisch voorbeeld van kuddegedrag en een bubbel die ontstaat. Een cryptomunt is door een nog niet nader genoemde persoon als lucht in de wereld geholpen zonder enige controle van een centrale bank.  Het lijkt een geloofwaardig verhaal waar iedereen in gelooft en de prijs doet stijgen en stijgen en stijgen tot …

Ook de aandelenmarkten zijn hooggewaardeerd in vergelijking met hun langjarige gemiddelde. Er is enkel geen enkele indicator die aangeeft wanneer een bubbel gaat eindigen. Mensen zijn bang om de stijging te missen en nieuwe beleggers worden aangetrokken door de verhalen van anderen.  Het lijkt onmogelijk om een bubbel te herkennen wanneer je in eentje bevindt. Ontploft de markt morgen in ieders gezicht of is het het moment om van een verdere stijging te profiteren? Jammer genoeg bestaat markt timing niet. Timing heeft vaak te maken met geluk. De geschiedenis zal uitwijzen waar wij op dit moment staan. Maar het is wel zeker dat er in de toekomst betere koopkansen zullen zijn dan vandaag.


 

Be the first to comment on "Waar eindigt de beursstijging?"

Geef een reactie