Black Monday

Dag op dag 30 jaar geleden crashte de Amerikaanse beurs. Die dag staat bekend als Black Monday, 19 oktober 1987. De Dow Jones index verloor op één dag maar liefst 22,6%! Maandagen in oktober lijken niet zo goedgezind te zijn voor beleggers. Ook in 1929 crashte de beurs op een maandag en luidde de val de grote depressie in. Het duurde jaren voor de beurs hier terug van herstelde. Veel beleggers gooiden de handdoek en keerden niet meer terug.

Is het nu verschillend dan vroeger? Jazeker, de topkoersen worden momenteel bepaald door de ultralage rentes en het gratis geld dat centrale bankiers wereldwijd in de markt pompten.

beurscrash

Kan een beurscrash zomaar ineens komen? De crash van 1987 ontstond als reactie op een nieuwe wet die in het Amerikaanse congress gestemd werd waardoor bedrijven meer taxen moesten gaan betalen wanneer een ander bedrijf werd overgenomen. Dit zorgde voor een schokeffect bij beleggers die hun aandelen dumpten. Doordat veel beleggingen spontaan werden verkocht door computer trading zette dit een sneeuwbaleffect in gang. De psyche van de mens is een raar brein. Ze is overenthousiast wanneer alles goed gaat en hoogst deprimerend wanneer het slechter gaat of wanneer men verwacht dat het slechter gaat gaan. Een crash kan zomaar tot stand komen, maar wordt meestal voorafgegaan door een externe gebeurtenis. Eenmaal die gebeurtenis -wat dan ook – de markt triggert dan zorgen de computer systemen er wel voor dat de neerwaartse spiraal wel eens heftig kan zijn. 

Be the first to comment on "Black Monday"

Geef een reactie