Wat moet je doen als je een beursdaling verwacht?

Wanneer een aandelenmarkt tussen de 10 en de 20% daalt dan spreekt men van een correctie. Wanneer de markt met meer dan 20% daalt dan kan men spreken van een heuse crash. Historisch gezien corrigeert de markt zich gemiddeld om de 26 maanden. Deze periodes kunnen lager of korter zijn. Momenteel bevindt de beurs zich in een lange bullmarket. De S&P 500 noteert aan een PE van 24, dat is enorm hoog gewaardeerd. Dit wil niet zeggen dat de markt niet kan verder stijgen. Het wil wel zeggen dat vroeg of laat een grote correctie zal plaats vinden die de markt terug zal brengen naar zijn lang jarige gemiddelde. Wat kan je best doen wanneer je belegd bent in een stijgende markt en een correctie kan verwachten?Verkoop aandelen die kwetsbaar zijn wanneer de beurs gaat corrigeren. De aandelen die veel gestegen zijn en hoge PE waarden hebben kan je best vervangen door meer defensievere aandelen.  Dat zijn de aandelen die een goed dividend betalen zoals farmacieaandelen, telefonieaandelen en aandelen van nutsbedrijven. Overstappen op obligaties is niet meteen een optie. De rentes staan laag en de waarde van een obligatie daalt wanneer de rente stijgt. Het duurt lang om dat verlies te compenseren met de huidige lage rentevoeten. Cash is steeds handig wanneer je verwacht dat de markten zakken. Zo kan je inspelen op aandelen die sterk gedaald zijn en bijkopen wanneer ze verder dalen.

Een lijst met Europese aandelen met een hoog dividendrendement vind je hier. Kies hier de defensieve waarden en je hoeft je realtief minder zorgen maken wanneer de beurs corrigeert. Heb je geen zin om zelf te zoeken dan bestaan er natuurlijk ook trackers die zich richten op defensieve dividendaandelen. Een overzicht vind je hier.


 

Be the first to comment on "Wat moet je doen als je een beursdaling verwacht?"

Geef een reactie