Hoe waardeer je het aandeel van een bedrijf?

De PE-waarde (Price/earnings) is de meest gebruikte en eenvoudigste manier om te meten hoe duur of goedkoop een aandeel gewaardeerd staat op de beurs. De hoogte van de PE is afhankelijk van de winst van het bedrijf. Een hoge PE waarde betekent dat de koers hoog staat ten opzichte van de winst. Een lage PE waarde betekent dat de koers laag staat ten opzichte van de gemaakte winst. Louter en alleen kijken naar de PE waarde van een bedrijf is niet de meest betrouwbare waardemeter. Een bedrijf kan een zeer lage waarde hebben, omdat het bijvoorbeeld een eenmalige financiële meevaller in de boeken genoteerd heeft (bv. door verkoop van een bedrijf waar het aandelen in bezit). De PE waarde kan ook heel hoog zijn, omdat de winst dat jaar heel laag uitvalt o.w.v. hoge herstructureringskosten bijvoorbeeld. Kijk altijd verder dan jouw neus lang is.



De PE waarden kunnen voor verschillende bedrijven heel sterk verschillen. Groeiaandelen noteren vaak aan een veel hogere PE waarde dan cyclische traaggroeiende aandelen.

De PE waarde kan op verschillende manieren berekend worden. De actuele PE waarde geeft niet altijd een goed beeld van de waarde van het bedrijf. Vergelijk zeker de forward PE waarde. Dat is de PE waarde die het bedrijf aan de koers van vandaag zal hebben met de verwachte winst van het jaar nadien.

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het bepalen van de PE waarde van een bedrijf. Ten eerste heb je de algemene marktomgeving. Hoeveel zijn beleggers bereid om te betalen voor een aandeel. Een markt die veel gestegen is, impliceert ook dat de gemiddeld PE waarde van de verschillende bedrijven gestegen zal zijn. In een dalende markt is dit natuurlijk juist andersom. Ten tweede wordt de PE waarde bepaald door de sterkte van de onderneming. Stabiele ondernemingen krijgen vaker een hogere PE waarde omdat beleggers meer vertrouwen hebben in deze onderneming.  De belangrijkste invloed op de PE heeft de verwachte groei van de winsten van een bedrijf. Een bedrijf dat groeit aan een hoog tempo kan rekenen op een hoge PE waarde.

In het algemeen kan men stellen dat een bedrijf correct gewaardeerd is wanneer de PE waarde gelijk is aan de verwachte gemiddelde groei van het volgende jaar. Een bedrijf dat gewaardeerd staat aan een PE van 15 betekent dat de markt verwacht dat het bedrijf de winsten het jaar nadien kan doen stijgen met 15%. Als je deze regel neemt dan kan je zien of een aandeel gemiddeld genomen goed gewaardeerd staat. Aandelen zijn echter onderhevig aan het sentiment van de belegger. Een fundamentele analist zal louter naar deze waarden kijken en het aandeel verkopen wanneer het veel te hoog gewaardeerd staat en aankopen wanneer een aandeel laag gewaardeerd staat. Een technisch analist echter kijkt niet naar de waarde van een aandeel, maar handelt naargelang het technisch plaatje van de koers dat vooral wordt beïnvloed door het marktsentiment.

1.jpg.png


Be the first to comment on "Hoe waardeer je het aandeel van een bedrijf?"

Geef een reactie