Waarom de aandelenkoersen (voorlopig) verder blijven stijgen

Na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump vorig jaar startte de aandelenbeurs aan een steile opmars vooruit. Vooral de beloftes om de bedrijven positief gezind te zijn met beloofde belastingshervormingen zorgden voor deze positieve trend. Nu er een budget voor 2018 voor de begroting is voorgesteld in de Amerikaanse senaat lijkt er alles op dat er werk gemaakt wordt van de beloofde belastingshervormingen. Dat maakt dat aandelenkoersen verder omhoog gestuwd worden. En aangezien de VS de motor is van het beursgebeuren en de wereldwijde handel volgen de andere aandelenmarkten wereldwijd gezwind.

Momenteel blijven er veel meer nieuwe jaarhoogtes bereikt te worden voor de aandelen dat er aandelen zijn met nieuwe jaarlaagtes. Deze barometer stond afgelopen week op 7 tegenover 1. De hoogste verhouding was enkele weken geleden 9 tegenover 1, maar ze zakte naar 3 tegenover 1. Dat ze terug stijgt is een positief trendsignaal dat aangeeft dat de beurzen verder kunnen doorstijgen. Bovendien stijgt de Dow Jones steeds sneller en sneller. Dit wil zeggen dat er op korte termijn veel momentum in aandelen zit en dat deze stijging wel even kan doorgaan. Het risico voor snel stijgende aandelenkoersen is natuurlijk dat – wanneer het momentum keert – de aandelen ook veel sneller kunnen dalen.

Voorlopig durven beleggers hun aandelen niet van de hand doen, omdat ze bang zijn een verdere stijging te missen. De belastingshervormingen stimuleren dit. Natuurlijk rest de vraag: zal de beurswijsheid ‘Buy on the news, sell on the fact’ ervoor zorgen dat eenmaal de beslissing gevallen is, de aandelen een duik gaan nemen? De toekomst zal het uitwijzen.


Be the first to comment on "Waarom de aandelenkoersen (voorlopig) verder blijven stijgen"

Geef een reactie