Waar belegt het Noors Investeringsfonds in?

Het Noors Investeringsfonds is opgericht in 1990 met als doel de inkomsten uit Noorse olie te beleggen zodat de toekomst van de toekomstige generatie Noren ook veilig gesteld kan worden. Jaarlijks blijft het Noorse ministerie van financiën een deel van de inkomsten uit de Noorse olie-industrie opnieuw in het fonds. Ondertussen heeft het fonds een waarde van meer dan 8200 miljard Noorse kroon, investeert het fonds in 77 landen in bijna 9000 bedrijven. Per inwoner zit er circa 180.000 euro in het fonds. Het fonds belegt 65% in aandelen, 2,5% in vastgoed en de rest in overheidsobligaties. Het grootste belang bezit het fonds in aandelen Apple. Ze bezitten maar liefst voor 7,6 miljard dollar aandelen van het Amerikaans technologiebedrijf. Vorig jaar werd meer dan 212 miljard Noorse kroon getransfereerd naar de Noorse begroting. Wettelijk mag het fonds niet meer dan 4% jaarlijks uitkeren, een schatting van hun 100-jarig gemiddelde opbrengst.

Het fonds investeert in 52 Belgische bedrijven voor een totaal van meer dan 5 miljard dollar. In Nederlandse bedrijven belegt het nog meer: 8,5 miljard dollar voor 64 Nederlandse bedrijven. Het fonds is zeer transparant. Je kan in een jaaroverzicht zien in welke bedrijven, obligaties en vastgoed het fonds belegd wereldwijd. Neem eens een kijkje op  hun investeringen.


Be the first to comment on "Waar belegt het Noors Investeringsfonds in?"

Geef een reactie