Wat als je maar één aandeel zou mogen kopen?

Stel je voor: je hebt geld genoeg, maar je mag slechts één aandeel kopen. Welk aandeel kies je dan? Eigenlijk is dat niet zo moeilijk. Je kiest een aandeel dat zich niet specialiseert in één bedrijfstak, maar dat dochterondernemingen en participaties heeft in vele onderdelen van de economie. Wanneer je een portefeuille uitbouwt met verschillende aandelen dan probeer je immers ook te diversifiëren.Als we bovenstaande vraag moeten beantwoorden dan komen we onmiddellijk bij het aandeel van grootinvesteerder Warren Buffet; Zijn Berkshire Hathaway is niet zomaar een aandeel, het is eigenlijk een investeringsfonds op zichzelf. Van 1964 tot 2016 boekte het aandeel van het bedrijf een gemiddeld jaarlijks rendement van 20,8%, meer dan het dubbele van de stijging van de S&P 500. Er zijn weinig aandelen van bedrijven die dat nadoen.

Natuurlijk betekent een historische stijging niet meteen dat de stijging zich in de toekomst gaat herhalen, maar het bedrijf heeft de intentie en de fundamentele basis om dit ook in de toekomst te benaderen. De verzekeringstak van het bedrijf, zijn core business, levert voldoende cash op om te blijven investeren in andere bedrijven.  Juist deze investeringen zorgen ervoor dat er weinig risico gemoeid gaat met het aandeel. Het bedrijf heeft een grote voet in spoorwegbedrijven en nutsbedrijven die voor een stabiele inkomst zorgen. Daarnaast bezit het participaties in de 40 grootste (vooral Amerikaanse) bedrijven met naam ter wereld. Het is met andere woorden geen aandeel, maar kan gezien worden als een investeringsfonds op zichzelf.

Oh ja, misschien ook niet slecht om te melden zat het aandeel nooit gesplitst werd. Het noteert aan een waarde van rond de 285.000 dollar!


 

Be the first to comment on "Wat als je maar één aandeel zou mogen kopen?"

Geef een reactie