Waarom aandelen nog kunnen blijven doorstijgen …

Dat de aandelenmarkten hoog gewaardeerd staan, valt niet te ontkennen. De PE-ratio van de S&P 500 staat op 18. Dat is de op één na hoogste waarde sinds de tweede wereldoorlog. Enkel tijdens de jaren 90 stonden de beurzen hoger gewaardeerd.Hoge PE waarden zorgen er op zich niet voor dat aandelenmarktdalen gaan dalen. Enkel de dotcom crisis is de uitzondering op de regel. De PE ratio van de S&P klom tegen de 30 en technologie aandelen werden hoog gewaardeerd zonder dat ze winst maakten. Sommige bedrijven boekten zelfs nog bijna geen omzet. Hoge PE ratio’s geven een indicatie hoe ver een markt kan vallen wanneer ze in een bear market verzeilt. Maar enkel verkopen omdat de waarde momenteel hoog staat, kan je wel eens zuur opbreken. De huidige stierenmarkt (bull market) is de tweede langste in de geschiedenis van de Amerikaanse beurs. De S&P 500 steeg tot nu toe maar liefst 354% sinds zijn dieptepunt op 9 maart 2009, een jaarlijkse stijging van gemiddeld 19,2%. Enkel de jaren 90 deden beter.

Er zijn vijf redenen om aan te nemen dat de stierenmarkt nog niet voorbij is. Ten eerste blijft de economie groeien. Bear markets gebeuren bijna nooit tijdens een groeiende economie, maar bijna uitsluitend bij een recessie. Ten tweede zorgde de blijvend groeiende economie ervoor dat de winsten van de bedrijven groeien. Meer aandelen tonen resultaten die sterker zijn dan verwacht door analisten. Ten derde groeien ook de andere economieën wereldwijd. Europa lijkt de schuldencrisis te hebben overwonnen en zelfs de Japanse economie lijkt de groei terug hervat te hebben na jaren van stagnatie. Het IMF voorspelt een wereldwijde groei van 3,6% dit jaar en 3,7% in 2018. Verder zien analisten die ervaring met technische analyse hebben een gezonde markt. In een gezonde markt stijgt het merendeel van de aandelen en is de stijging niet veroorzaakt door een beperkt aantal aandelen. Dat gebeurde wel in 1999 en in de jaren 70. 9 van de 11 sectoren tonen een positief beeld in de S&P. Enkel energie en telecom dalen. Ten laatste wordt de stijging ondersteund door stijgende aandelenmarkten wereldwijd.

Natuurlijk zijn er altijd gebeurtenissen die er voor kunnen zorgen dat het misloopt: een oorlog met Korea, margin debt (het aantal investeerders die geld leent om te beleggen is heel hoog; wanneer de markt daal worden ze gedwongen snel te verkopen waardoor we in een vicieuze cirkel terechtkomen), … Momenteel verwachten beleggers dat de belastingen positief hervormd worden voor bedrijven. Indien dit niet gebeurt dan reageert de beurs hier ongetwijfeld hard op.

Wanneer de aandelenmarkt nerveus wordt, heb je momenten genoeg om uit te stappen voor ze in mekaar stort. Maar voorlopig is er geen reden om aan te nemen dat de markten niet verder gaan stijgen.


Be the first to comment on "Waarom aandelen nog kunnen blijven doorstijgen …"

Geef een reactie