Het slechts presterende Dow Jones aandeel

In tijden van sterk stijgende beurskoersen zijn de aandelen die het slechts presteren misschien wel de winnaars van de toekomst. General Electric is sinds de start van het jaar 20% minder waard geworden en mag zich zo het slechtste Dow Jones aandeel van  2017 noemen.GE desinvesteerde het grootste deel van zijn financiële tak GE Capîtal en heeft een nieuwe CEO gevonden die het tij wil doen keren. GE is een conglomeraat dat in verschillende onderdelen van de economie investeert. In verschillende takken van het bedrijf kreeg het de wind van voor. Vooral de olie- en gastak presteerde slecht en beleggers dumpten het aandeel.

De sterke daling van het aandeel kan wel eens een opportuniteit zijn voor nieuwe beleggers. Het bedrijf heeft een marktcapitalisatie van rond de 200 miljard dollar op een omzet van circa 180 miljard dollar. Een bedrijf van deze grote reorganiseren is niet evident. Bijna in elke tak van de industriële economie is GE vertegenwoordigd. Van nutsvoorzieningen tot olie en gas, van gezondheidszorg tot transport, van licht tot hernieuwbare energie.

De financiële tak van het bedrijf zorgde bijna voor een teloorgang van GE tijdens de financiële crisis. Het afgelopen jaar verloor het nog meer dan een miljard dollar. De reorganisatie van de GE Capital tak zorgt voor ademruimte. Het onderdeel is minder risicovol geworden. Voor het ganse jaar 2017 verwacht GE een organische omzetgroei van 3 tot 5% en ze verwacht haar winst te kunnen doen stijgen met 7% ($1,6 tot $1,7 per aandeel).

De desinvesteringen zorgden voor een berg cash die GE naar zijn aandeelhouders laat vloeien door het inkopen van eigen aandelen en een royaal dividend te geven van 4%. Het dividend is houdbaar omdat het slechts 60% bedraagt van de winst. Met stijgende winsten in het verschiet, lijkt ook het dividend te gaan groeien. Momenteel zit er veel pessimisme in de koers verrekend. GE is lager gewaardeerd dan de markt en kan – eens het vertrouwen terugkeert – opnieuw een aandeel worden dat geliefd is onder beleggers.


Be the first to comment on "Het slechts presterende Dow Jones aandeel"

Geef een reactie