Hoe kan je je portefeuille beschermen tegen een beurscrash?

Ondanks hoge waarderingen op de aandelenmarkten blijven beleggers ronduit optimistisch over aandelen en weigeren ze vooralsnog de risico’s te zien die aandelen als belegging hebben. Op de Amerikaanse markt wordt gesproken van ‘Irrational Exuberance’, een term die ook gebruikt werd tijdens de dot-com crisis in 2000.Een voorbeeld van irrational xuberance is het feit dat de Amerikaanse beursindex al 340 dagen stijgt zonder een tussentijdse correctie van 5%. Dat is de vierde langste periode sinds 1928. Niemand heeft een glazen bol, maar er kan verwacht worden dat binnen afzienbare tijd een stevige correctie de mensen kan gaan wakker schudden. Om hier op in te spelen kan je je aandelenportefeuille op verschillende manier beschermen.

Het zogenaamde hedgen, je portefeuille beschermen tegen dalende markten, kan je doen door put-opties te kopen op de brede index. Een putoptie geeft u het recht om gedurende een bepaalde vastgestelde periode een onderliggende waarde te verkopen aan een vastgestelde prijs. Houd er rekening mee dat er kosten zijn verbonden aan de putopties en dat je verlies maakt wanneer de beurs blijft doorstijgen.

Er zijn ook andere manieren om je te beschermen tegen ene dalende markt. Je kan je risicovolle aandelen verkopen en meer voor internationale aandelen gaan die meer kwaliteit bieden en minder risico. Daarnaast zijn er ook typische defensieve waarden zoals supermarktbedrijven, nutsbedrijven, telecom- en farmawaarden. Zij dalen minder hard dan de markt en hebben vaker positieve returns in dalende markten. Bovendien bieden ze een mooi dividendrendement.

Voorbeelden van Europese defensieve aandelen zijn Danone, Nestle, Ahold-Delhaize, Sanofi, Novo Nordisk, AB Inbev, vastgoedaandelen, Imperial Brands, Suez, Elektrabel, Novartis, …


Be the first to comment on "Hoe kan je je portefeuille beschermen tegen een beurscrash?"

Geef een reactie