Apple blijft verrassen

Gisteren publiceerde Apple zijn resultaten. Als meest gevolgde aandeel wereldwijd is het voor beleggers steeds weer opnieuw nagelbijten omdat andermaal veel gespeculeerd werd over dalende verkopen van hun Iphones, de groeimotor van het bedrijf. Opnieuw werden beleggers verrast, maar dan weeral in positieve zin.In het kwartaal dat eindigde op 30 september boekte Apple een omzetstijging van 12%. De verkopen stegen tot maar liefst 52,6 miljard dollar terwijl de gemiddelde verwachting van analisten 51,76 miljard dollar was. Bovendien wist Apple de winst per aandeel ook op te drijven tot 2,07 dollar terwijl analisten 1,87 dollar per aandeel verwachtten.

In het volgende kwartaal, dat traditioneel zeer sterk is o.w.v. de feestdagen, verwacht Apple tussen de 38 en de 38,5% marge te boeken op een omzet tussen van tussen 84 en 87 miljard dollar. De markt verwacht volgend kwartaal een winst van 3,81 dollar per aandeel.

Het grootste technologiebedrijf ter wereld blijft maar groeien. Dat is niet evident op een omzet die al zo groot is. Ondanks leveringsproblemen blijft het bedrijf de vraag naar zijn I-phone opdrijven doordat het van het product een luxemerk maakt waardoor mensen bereid zijn om er veel voor te betalen. Maar het zijn niet alleen de Iphones die het bedrijf winstgevend maken, al leveren zij natuurlijk wel het merendeel van de omzet en winst. Ook de Macs, een stijgende verkoop van tablets na vier jaar van daling, de Apple watch en Apple TV doen hun duit in het zakje. Zelfs ITunes, dat de laatste jaren het ‘probleemkindje’ van Apple leek te worden presteerde sterk het afgelopen kwartaal. De CEO Van Apple, Tim Cook, kijkt reikhalzend vooruit naar het volgend kwartaal en verwacht met de nieuwe (nog duurdere) IPhone X opnieuw recordcijfers te boeken.

Is het aandeel Apple duur gewaardeerd? Absoluut niet! In nomiale cijfers kan je denken van wel. Het bedrijf heeft een marktwaarde van bijna 900 miljard dollar. Het afgelopen kwartaal boekte het een operating cash flow van 15,7 miljard dollar waarvan het 11 miljard terug laat vloeien naar de aandeelhouders. Het heeft meer dan 260 miljard dollar op bankrekeningen staan. Dat geld kan door gunstige regelingen van de Amerikaanse overheid terug naar de VS komen. Vanaf het moment dat dat gebeurt kan Apple dat geld gebruiken om er iets mee te doen zonder dat het riskeert om er veel belastingen op te betalen. Daarom stond het de afgelopen jaren geparkeerd op buitenlandse rekeningen. Daarnaast bleek uit de presentatie dat Apple terug groeit in China. China was een beetje het zorgenkind van Apple. Dat het nu daar opnieuw beter presteert zorgt voor hogere verwachtingen in verkoop naar de toekomst toe.

Ondanks een stijging van het aandeel van circa 50% dit jaar blijft het aandeel met een koers/winst verhouding van 13 voor de verwachte winst van 2018 goedkoop gewaardeerd. Het bedrijf is een pak goedkoper dan de gemiddelde markt. Jaar na jaar wordt er gezegd dat Apple zijn verwachtingen ook gaat moeten terugschroeven. Zolang mensen de producten kopen wereldwijd en Apple de prijs van zijn producten hoog kan houden lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Met de verwachte stijging van verkopen in een groeimarkt als China, lijkt de toekomst van Apple dan ook gevrijwaard. Het is niet voor niets dat analisten de koersdoelen opnieuw opwaarts bijstellen.


Be the first to comment on "Apple blijft verrassen"

Geef een reactie