Herstel in de PC markt?

Het lijkt er op dat de PC markt na jarenlange daling een lichte vorm van herstel gaat kennen in 2018. Toch is dit relatief. Onderzoeksbureau Gartner meldt dat de verkoop van desktop PC’s, laptops en tablets in 2018 licht gaat stijgen van 263 miljoen units in 2017 tot een verwachte 265 miljoen in 2018. Het bedrijf verwacht dat de wereldwijde verkoop voor PC gerelateerde toestellen – dus inclusief o.a. smartphones – zal stijgen tot 2,35 miljard toestellen.

Dat de markt van PC’s niet meer zal stijgen tot aan de verkopen van 2011 is geen marktvraag meer. Dat de daling aan een einde komt mag wel als een positief signaal worden gezien. De upgrade naar Windows 10 wereldwijd is een reden van de lichte stijging. Bovendien is er meer vraag naar PC’s in China en Rusland.

Met de opkomst van de smartphones werd de vraag luidop gesteld of dit definitief het einde zou betekenen van de PC’s. Het is zo dat mensen langer blijven vasthouden aan hun huidige PC vooraleer ze overgaan tot de aankoop van een nieuwe. Anderzijds zal er naast de bedrijvenmarkt ook een toenemende vraag zijn naar snellere PC’s op de particuliere markt. Denk maar aan alle games die een snelle, krachtigere PC nodig hebben om goed te kunnen functioneren.

AAndelen die van een aantrekkende PC markt profiteren zijn de bekendste namen zoals Apple, HP, Microsoft, AMD, Intel, Lenovo, … Maar ook opslagbedrijven zoals Seagate, SK Hynix, Western Digital, Micron technology kunnen hun opwaartse koers weleens doortrekken in 2018.


Be the first to comment on "Herstel in de PC markt?"

Geef een reactie