Investeren in durfkapitaal

Investeren in bedrijven die in financiële nood verkeren is voor elke individuele belegger ene groot risico. Wanneer het bedrijf een turnaround kan tonen zijn de winsten vaak fenomenaal, maar het risico op een faillissement en een verlies aan kapitaal is veel groter. Bedrijven die op de rand staan van het faillissement halen in laatste instantie kapitaal op bij durfinvesteerders en laten bestaande particuliere aandeelhouders vaak in de kou staan? Hun aandelenpakket verwatert en hun geïnvesteerd vermogen wordt gedecimeerd. Wanneer het bedrijf helemaal over de kop gaat dan worden eerst de schuldeisers uitbetaald vooraleer er gedacht wordt aan een compensatie voor de bestaande aandeelhouders.

Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het op orde stellen van zaken bij andere bedrijven die in de problemen zitten. Aurelius, dat genoteerd staat op de Duitse beurs, is er zo één van. Het is een zogenaamde private equity dat voor 24% in handen is van de Duitse oprichter Dirk Markus. Met zijn bedrijf koopt hij andere bedrijven op om ze te herstructureren en binnen de drie à vier jaar opnieuw te verkopen. Meestal verkoopt hij de bedrijven aan gemiddeld 10 keer de opgekochte prijs.

Bij holding bedrijven is het gemakkelijk de waarde van de participaties te berekenen, maar bij Private Equity bedrijven niet. Daarom staat het aandeel vaak moeilijk te waarderen. Ongeveer 50% van het gerealiseerde resultaat vloeit terug naar de aandeelhouders onder de vorm van een dividend.

Wil je mee profiteren van herstructureringen zonder op een bepaald paard te moeten wedden? Dan kijk je best eens naar de financiële details van Aurelius.


Be the first to comment on "Investeren in durfkapitaal"

Geef een reactie