Kan Unilever groei blijven leveren?

Het afgelopen kwartaal groeide de organische omzet van Unilever met 2,6%. Dat was een daling in vergelijking met de 3% van het kwartaal voordien. Unilever had te maken met een daling van de omzet in de VS en Europa, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door een snel groeiende omzet in Azië en Latijns-Amerika waar de omzet van het bedrijf met meer dan 6% groeide.Over de ganse lijn groeide elk segment van de omzet. Vooral de vernieuwingen in het Ben & Jerry’s merk en het Magnum merk  droegen hiertoe bij terwijl de verkoop van ijs als totale segment het moeilijk had. Ook in de divisie van persoonlijke verzorging toonden topmerken zoals Dove en Signal een kleine groei.

De CEO geeft aan dat de omstandigheden in de ontwikkelde markten (US en Europa) uitdagend blijven, maar dat ze verbeteringen zien in hun grootste Emerging markets zoals China en India. De inspanningen van de kostenbesparingen van de afgelopen jaren blijken hun vruchten ook af te werpen. Hierdoor kan er meer geïnvesteerd worden in reclame. Dat zou moeten leiden tot een verdere omzetstijging. De kostenbesparingen zorgen er ook voor dat er meer geïnvesteerd kan worden in nieuwe producten wat in de volgende kwartalen positief naar voor moet komen. De CEO verwacht dat de organische omzet tussen de 3 en de 5% zal zijn in 2018 met een operationele marge van rond de 20%.

Dat Unilever in staat is om met een groeiend gamma aan topmerken zijn omzet in de Emerging Markets te laten groeien lijkt zeer realistisch. Maar wat met de vertragende omzet in Europa en de VS. Zolang het bedrijf de groeivertraging in zijn grootste markten niet kan keren zal er weinig animo in het aandeel komen. Het bedrijf noteert aan een koers/winst van 23. Dat is conform de markt momenteel, maar relatief hoog voor een aandeel als Unilever. Het dividend van 2,6% is ook niet uitmuntend. Er zijn betere koopjes op de markt die lekkerder smaken dan Unilever. 

Be the first to comment on "Kan Unilever groei blijven leveren?"

Geef een reactie