Is de geschiedenis zich aan het herhalen?

In de late jaren 90, net voor de techbubbel barstte, waren er ontelbare voorbeelden van aandelen die gemakkelijk 100% op jaarbasis stegen. Beleggers bleven die aandelen kopen en hoopten zo snel rijk te worden. De aandelenmarkt vandaag is niet anders.

1999.pngVerschillende technologiefondsen zijn het afgelopen jaar verdubbeld of zelfs nog meer gestegen. Van halfgeleiders zoals Nvidia, tot Chinese internetbedrijven zoals Weibo en online retailmers zoals Aliobaba en Overstock, van bedrijven die in de Cloud werke zoals Arista Networks tot online video game makers zoals Ubisoft, van internet infrastructuur bedrijven zoals Extreme Networks tot …Op langere termijn lijkt het zelfs gekker. De laatste vijf jaar steeg Netflix meer dan 2500%, Tesla 1500% en Priceline steeg de laatste 10 jaar met meer dan 5000 procent. Dan spreken we nog niet over de enorme stijgingen van Bitcoin.

In het begin van een bull market nemen het merendeel van de aandelen deel aan de stijging. Tegen het einde van een bull market zijn het slechts een handvol aandelen. Tijdens de dotcom bubbel werd de markt gedreven door Microsoft, Intel, Cisco Systems en Dell. Vandaag zijn dat Facebook, Amazon, Alphabet, Netflix en Apple.

Aandelen worden gewaardeerd alsof er niets mis kan gaan. De verwachtingen zijn enorm en beleggers zien alles door een roze bril. De gemiddelde waarde van e-commerce aandelen bedraagt een PE van 40, het dubbele van de markt. Amazon wordt gewaardeerd aan een PE van 250, Netflix aan één van 200!. Sommige aandelen die zelfs verdubbelden genereerden zelfs geen winst. Herkenbaar?

Het aandeel Tesla wordt gewaardeerd aan 800.000 dollar voor elke wagen die het ooit geproduceerd heeft. Ter vergelijking: Ford Motor wordt gewaardeerd aan 6000 dollar voor elke wagen die het dit jaar produceert.

Alle beleggers en andere investeerders zijn euforisch momenteel. Wanneer de marktdeelnemers allemaal euforisch zijn dan wordt het stilaan tijd om op te letten. Beleggers zeggen dat het nu anders is, dat het niet zo is als de vorige keer. Zeggen ze dat niet altijd in euforie? Is de definitie van euforie niet juist dat je alles langst de meest positieve kant ziet? Ook in 1999 vonden beleggers dat het toen anders was. Maar toch kwamen ze bedrogen uit …


Be the first to comment on "Is de geschiedenis zich aan het herhalen?"

Geef een reactie