Koopjes in de Amerikaanse retail

Al een hele tijd staat er druk op de Amerikaanse winkelverkopen door de stijging van verkoop online en door de verwachtingen van beleggers dat dit op termijn enkel maar gaat toenemen. Niemand kan ontkennen dat de online winkelverkoop een vlucht vooruit neemt. Dat dit wil zeggen dat de gewone winkelketens verleden tijd zijn, is overdreven. Momenteel worden winkelketens gewaardeerd alsof ze morgen het faillissement aanvragen. Dat er (grote) ketens zijn die in grote moeilijkheden verkeren staat als een paal boven water. Wanneer een sector in een negatieve spiraal komt worden echter alle retailbedrijven over dezelfde kam geschoren. Dat zorgt voor opportuniteiten.Er zijn verschillende koopjes te vinden op de markt. Grote ketens zoals Macy’s bieden een aantrekkelijk dividendrendement dat meer dan genoeg ondersteund wordt door hun cash flow. Maar ook in de nichemarkten zijn er koopjes te doen.

Wanneer het management investeert in de aankoop van eigen aandelen dan moet er een belletje beginnen rinkelen. Het management van Big 5 Sporting Goods maakte tijdens de resultaten, die beter waren dan verwacht en beleggers dan ook gerust stelden, bekend dat ze 666.000 eigen aandelen inkochten. Dat is ene teken dat het bedrijf vindt dat hun aandeel fundamenteel te laag gewaardeerd staat. Het aandeel staat dan ook genoteerd onder de boekwaarde van 9 dollar. Bovendien geeft het aandeel een kwartaaldividend van 15c. Dat is lager dan de winst van 28c dit kwartaal. De inkoop van eigen aandelen zorgt op jaarbasis trouwens voor een besparing van ongeveer 400.000 dollar op de uitkering van hun dividend (6Oc op jaarbasis).

Bovendien investeert het bedrijf volop in voorraad om te kunnen profiteren van de sluitingen van concurrenten die het hoofd niet boven water konden houden. Wat de toekomst voor het bedrijf zal brengen op lange termijn is voorlopig een vraagteken, maar dat het bedrijf op korte termijn gaat profiteren van de marktsituatie staat vast. Bovendien krijg je er een dividend bij van meer dan 8%. Dat dividend is houdbaar aangezien het ongeveer 50% van de actuele winst uitkeert. Daarnaast werd het aandeel enorm geshort. Wanneer het tij keert, moeten shorters aandelen kopen om hun gemaakte winsten veilig te stellen. Dat kan een keermoment zijn in de waardering van het bedrijf.


Be the first to comment on "Koopjes in de Amerikaanse retail"

Geef een reactie