Biotech op de Belgische beurs

Naast Ablynx is Galapagos het steraandeel op de Belgische beurs. Het aandeel Galapagos steeg van 10 euro einde 2014 tot meer dan 80 euro nu. Wil dit zeggen dat het aandeel overgewaardeerd is momenteel? Dat is moeilijk te zeggen. Biotechaandelen worden namelijk gewaardeerd naar hun verwachte winsten in de toekomst. Deze verwachtingen zijn enorm. Momenteel maakt Galapagos geen winst. Ook in 2018 wordt er een verlies van 16c per aandeel verwacht. Toch is het aandeel veel belovend.Galapagos heeft momenteel nog geen enkel product op de markt, maar heeft wel veel producten in de pijplijn. Een product zit in de laatste, derde fase voor goedkeuring, 4 producten zitten in fase 2, drie in fase 1, vijf in de pre-onderzoeksfase en het bedrijf heeft verder 20 onderzoeken naar nieuwe ontdekkingen opgestart. Het potentieel is enorm. Eens (een aantal van) deze producten als medicijn worden goedgekeurd komen de winsten binnen. Biotechbedrijven zijn echter zeer risicovol. Het wil niet zeggen dat een product een testfase heeft doorstaan dan de volgende fase ook positief uitdraait. Galapagos kan echter rekenen op verschillende producten in ontwikkeling, maar een tegenvaller is hoe dan ook een drama voor de koers.

Het bedrijf heeft veel grote partners in de farmasector die het bedrijf financiëel ondersteunen: Abbvie, Sanofi, Gilead Sciences, … Het zijn stuk voor stuk grote spelers op de markt. Gilead Sciences springt in de samenwerking met Galapagos duidelijk bovenuit. Gilead werkt in drie verschillende studies waardonder reumatische artritis en de ziekte van Crohn samen met Galapagos. het betaalde hiervoor 300 miljoen dollar vooraf en investeerde 425 miljoen dollar in de aandelen Galapgos waardoor het 14,7% van de uitstaande aandelen bezit. Bij succesvolle resultaten betaalt Gilead Galapgos tot 1,3 miljard dollar en heeft Galapgos recht op 20% rotalties op de verkoop.

De groeivooruitzichten zijn enorm voor het bedrijf. Dit verklaart ook de enorme koersexplosie van de afgelopen jaren. Grote farmaspelers investeren niet enkel in biotech, maar kopen biotechbedrijven ook op om hun eigen omzet op te krikken. Met een beurswaarde van 2,8 miljard euro is Galapagos voor de grootste bedrijven toch nog een kleine speler.

Veel beleggers mijden biotechaandelen omdat ze het risico te groot vinden. De reeds hoog opgelopen koers zorgt voor veel beleggers tot terughoudendheid. Wil je toch profiteren van groeimogelijkheden van Galapagos en je risico beperken dan is een investering in Gilead Sciences misschien een betere optie.


Be the first to comment on "Biotech op de Belgische beurs"

Geef een reactie