Marktstrategen plakken een datum op het einde van deze bull market

Bull markets sterven niet van ouderdom, maar enkel een aankomende recessie kan er voor zorgen dat een bull market verandert in een bear market. Tussentijdse correcties zijn wel mogelijk, maar in een sterke bull market zoals nu duren die meestal niet lang en herneemt de beurs zijn opwaartse trend.De volgende berenmarkt (Bear Market) start wanneer de beurs correct anticipeert op een aankomende recessie. Voorlopig is een recessie niet aan de orde en lijkt die ook volgend jaar niet te verwachten. Het is dus met andere woorden vooraf moeilijk te voorspellen wanneer een recessie komt en wanneer de stierenmarkt dus eindigt. Toch zijn er marktstrategen die zich aan voorspellingen wagen aan de hand van historische modellen.

Aan de hand van het aantal maanden dat de (Amerikaanse) economie groeit nadat het zijn piek bereikte verwachten marktstrategen een recessie in maart 2019. Als de economische cyclus een bepaalde tijd duurt en als de aandelenmarkt zich hieraan houdt volgens de historische patronen dan zou de markt een hoogtepunt bereiken in augustus van volgend jaar.

Hoe kan een recessie door economen herkend worden? Elke recessie sinds de jaren 60 van vorige eeuw startte met een jaar op jaar daling van de indicator van de start van nieuwe huizen. Voor dat er sprake is van een recessie daalt de Michigan conumer index met gemiddeld 9%. Een andere indicator is een daling van de ‘Ledaing indicator’ gedurende zes maanden. En tenslotte zijn ook de rentes een teken aan de wand. Wanneer de 10-jarige rente lager is dan de eenjarige rente dan staat er een recessie voor de deur.

De aandelenmarkt anticipeert ongeveer 9 maanden voor een recessie en is als het ware een indicator op zichzelf. Goed om weten is dat de sterkste stijging in een bull market plaats vindt in het laatste jaar van de bull market. Te vroeg uitstappen staat gelijk met hoge winsten mislopen. Gemiddeld genomen steeg de Amerikaanse beurs 25% in het laatste jaar van een bull market; zelfs 16% in de laatste zes maanden.

Het timen van de markt is een sport op zich. In de meeste sporten is er maar één winnaar. Misschien is maart 2019 wel het juiste antwoord. Wie weet?


Be the first to comment on "Marktstrategen plakken een datum op het einde van deze bull market"

Geef een reactie