Deze keer is het anders

De meest gevaarlijke woorden om in een beursklimaat te zeggen zijn de vijf woorden uit de titel. Wanneer aandelen hoger gewaardeerd staan en meer en meer particuliere beleggers in de markt stappen gaan bij de institutionele investeerders de alarmsignalen af. Wanneer euforie het hoogst is, stijgt de beurs snel, hard, maar ook voor de laatste keer voor een fikse correctie. ‘Deze keer is het anders’ is een gezegde dat vaak gebruikt wordt om te geloven dat de beurs nu wel eens zou kunnen doorstijgen en dat de hoge aandelenwaarden gerechtvaardigd zijn.Maar misschien is het deze keer wel echt anders? Sinds de jaren 90 noteren aandelen aan hogere koers/winst verhoudingen dan de 110 jaar daarvoor. Er zijn enkele logische redenen om deze hoge waarden te verantwoorden.

Ten eerste is de Amerikaanse economie ontwikkelt naar een diensten economie. Investeerders waarderen dienstenbedrijven meer dan cyclische bedrijven. Ten tweede komen recessies minder frequent voor. Voor de tweede wereldoorlog was de Amerikaanse economie de helft van de tijd in een recessie. De afgelopen 30 jaar was dat slechts 10% van de tijd. Investeerders betalen meer voor aandelen omdat de winsten veel voorspelbaarder zijn door ene meer bestendige groei. Ten derde zijn de prijzen stabieler. Voor de tweede wereldoorlog stegen prijzen sneller dan 3% of er was sprake van deflatie, dalende prijzen. De afgelopen 30 jaar was de inflatie stabiel tussen 0 en 3%. Lage inflatie zorgt voor lagere obligaties wat aandelen aantrekkelijker maakt. Ten laatste worden er veel meer groeiaandelen verhandeld de laatste jaren. Groeiaandelen worden hoog gewaardeerd omdat het verwachtingspatroon groter is en omdat ze op termijn die verwachtingen met meer winst ook vaak inlossen.

Aandelenprijzen enkel vergelijken op basis van historische gegevens is niet relevant. De economie verandert en de waarderingen die aan aandelen kunnen gegeven worden veranderen mee. Natuurlijk kan er een correctie optreden. En wanneer die plaats vindt, is moeilijk in te schatten. Je weet nooit op voorhand wat er gaat gebeuren. Het is daarom ook belangrijk dat je naast je investeringen op de beurs ook defensief denkt. Zorg dat je een langetermijn doelstelling hebt waardoor een correctie van 10 tot 20% eigenlijk niet een groot probleem hoeft te zijn. Zorg er ook voor dat je voldoende cash geld achter de hand hebt om in te spelen op aantrekkelijke koopkansen. Een beurs overreageert immers in twee richtingen.

Is het deze keer echt anders? Ja, de aandelenmarkt is niet meer te vergelijken met de aandelenmarkt van vroeger. De economie is anders georiënteerd en de aandelenmarkten zijn nu eenmaal een weerspiegeling van die economie. Dat dit wil zeggen dat beurzen oneindig gaan oplopen is natuurlijk weer niet waar. Op dat vlak is de beurs niets anders dan anders.


Be the first to comment on "Deze keer is het anders"

Geef een reactie