Hoe staat Mannkind er voor?

Mannkind is een biotechbedrijf dat zich focust op diabetes en kanker. Het bedrijf maakte afgelopen week resultaten die lager uitkwamen dan de markt verwachtte. Daarop daalde het aandeel. Dat het aandele gekke sprongen kan maken, zie je aan de grafiek van het afgelopen jaar. Zo verdrievoudigde het aandeel begin oktober in twee weken.Is het nu opnieuw tijd om in te stappen in het aandeel nu het bijna de helft van zijn waarde verloor de afgelopen drie weken? Als je investeert voor de lange termijn en dat je intekent op de kapitaalverhoging die op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 14 december gaat voorgesteld worden. Doe je dat niet dan verwatert je aandeel sterk waardoor het wel wat langer kan gaan duren vooraleer je winst maakt.

Een biotechbedrijf dat volop inzet op onderzoek en ontwikkeling en waarbij de verkoop nog in een opstartfase zit maakt verlies en heeft een torenhoge cashburn. Bij Mannkind is dat niet anders. Ze hebben het extra kapitaal nodig om te kunnen investeren in marketing voor hun topmedicijn Afrezza. Zonder dat kapitaal kan het bedrijf het niet redden. Het is niet vreemd voor biotechbedrijven dat ze regelmatig extra kapitaal nodig hebben. Natuurlijk kan dit niet blijven duren en moet er duidelijke vooruitgang gemaakt worden. Met Afrezza gelooft het bedrijf een topproduct in huis te hebben.

Afrezza is een medicijn tegen diabetes dat geïnhaleerd moet worden. Van alle diabetespatiënten kent 98% het product niet. Mannkind wil via reclamecampagnes diabetespatiënten bewust maken van het product met als doel snel meer omzet te boeken. Met een cashburn van 30 miljoen dollar per kwartaal en een mogelijke kapitaalinjectie van 140 miljoen dollar is het ook belangrijk dat het product meer verkocht gaat worden. Gelukkig heeft een FDA panel, de Amerikaanse Food en Drug administratie, het licht op groen gezet om het product beter aan de man te kunnen brengen. Dit maakt dat Mannkind sneller dokters, ziekenhuizen, … kan overtuigen. Op korte termijn zal er druk staan op het aandeel door de aankomende verwatering, maar het extra kapitaal kan er wel eens voor zorgen dat het bedrijf een moeilijke periode kan overbruggen om voor goed vertrokken te zijn.


Be the first to comment on "Hoe staat Mannkind er voor?"

Geef een reactie