Is dit aandeel een goudmijn?

Op het hoogtepunt van de financiële crisis stond de goudprijs op een hoog niveau. Goudmijnaandelen investeerden volop, maar kregen door de dalende goudprijs een slag in hun gezicht. De prijzen van goudmijnaandelen zakten in mekaar. Ondertussen zijn we bijna tien jaar later en hebben verschillende goudmijnaandelen orde op zaken weten te stellen. Nu de vragen beginnen te komen bij beleggers of de koersen wel kunnen blijven stijgen, is het niet onbelangrijk om je aandelenportefeuille te hedgen. Dit wil zeggen dat je je portefeuille als het ware beschermt met o.a. aandelen die een grote kans hebben om te stijgen wanneer er een correctie plaatsvindt. Goudmijnaandelen zijn hiervoor ideaal.Eén van de potentiële kanshebbers op een waardestijging is GoldCorp, een Amerikaans bedrijf dat goud en andere metalen delft in o.a. Canada en Mexico. Het afgelopen kwartaal boekte het weliswaar een lagere omzet in vergelijking met het jaar voordien door een lagere goud- en zilverprijs en lagere verkoopvolumes, maar management is de balans aan het opsmukken en investeert meer om de komende jaren optimaal te kunnen profiteren. Zo werden een aantal mijnen verkocht die niet winstgevend genoeg zijn of die niet tot hun corebusiness behoren.

Goldcorp verwacht zijn kosten te doen dalen van §825 per oz goud naar §700 per oz in de komende drie jaar.  Wanneer het daarin slaagt, zal de winst van het bedrijf zeer sterk stijgen. De laatste jaren had het bedrijf het moeilijk om een positieve cash flow te genereren o.w.v. de voortdurende investeringen in de toekomst. Sinds het tweede kwartaal van 2016 genereert Goldcorp – op uitzondering van het tweede kwartaal dit jaar -tussen de 40 en de 50 miljoen dollar aan free cash flow. Ook de bestaande schulden zijn geen onoverkomelijk Herhaald woord verwijderen

Goldcorp is één van de grootste goudmijnaandelen ter wereld. Wanneer het bedrijf er in slaagt om zijn doelstellingen te halen dan kan het aandeel wel eens vertrokken zijn voor ene mooie rit omhoog. Toch blijft het ene speculatieve koop door de verschillende ‘als-scenario’s’ in het verhaal.


Be the first to comment on "Is dit aandeel een goudmijn?"

Geef een reactie