Intel, de chipreus is aan een inhaalbeweging toe

Tot een aantal maanden geleden wist het aandeel Intel geen vuist te maken tegen concurrenten AMD en Nvidia. In 2016 steeg het aandeel van Intel slechts met 10,5% terwijl Nividia en AMD respectievelijk 234 en 300% stegen. De laatste maanden is INtel aan een inhaalbeweging bezig. Het aandeel steeg de laatste drie maanden met 26%. Dat is nog niet te vergelijken met de stijgingen van AMD en Nvidia sinds de start van het jaar, maar Intel staat in de startblokken voor hogere koersen.De stijgingen van AMD en Nvidia zijn niet gebaseerd op speculatie. Ze zijn beiden sterk in specifieke segmenten van de chipmarkt waardoor stijgende prijzen de winsten omhoog stuwen. Intel werd aan de kant geschoven terwijl veel andere aandelen van halfgeleiders een enorme vlucht namen.

Het lijkt erop dat de markt het aandeel Intel opnieuw smaakt. Zo waren de resultaten veel beter dan verwacht. Het bedrijf boekte een winst van §1,01 per aandeel in het derde kwartaal terwijl analisten slechts rekenden op 80 cent per aandeel. Ook de omzet overtrof de verwachtingen met bijna 400 miljoen dollar. Intel heeft deze sterke prestatie in de eerste plaats te danken aan het segment dat in de cloud werkt en chips maakt voor producten in het segment van de artificiële intelligentie. Dat zijn twee groeimarkten waar Intel een vaste voet lijkt in te hebben. Daarnaast was het bedrijfssegment van data centers ook een belangrijke winstmotor. Bovendien investeert Intel ook in sterke processoren voor de game-industrie.

Voor vele ancien beleggers wordt Intel te vaak geassocieerd met de ‘oude’ PC-industrie. De computerwereld is meer dan een PC wereld geworden. Intel heeft met zijn grote uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (meer dan 13 miljard dollar per jaar) de toekomst voor zich. Het heeft groeimarkten gevonden waar het opnieuw een dominante rol kan gaan spelen. Dankzij de sterke merknaam kan Intel profiteren eens het voor bepaalde segmenten even sterke chips produceert als de concurrentie. Het lijkt op weg om dit ook te gaan doen.

Het aandeel wist tot enkele maanden terug niet te overtuigen. Nu het opnieuw aan een inhaalbeweging bezig is;, komt het aandeel opnieuw meer onder de aandacht van vele beleggers. Het is een kwaliteitstechnologieaandeel dat nog eens ene dividend geeft van 2,7 procent. Analisten verwachten volgend jaar een winst per aandeel van 3,25 dollar. Dat maakt dat het aandeel momenteel noteert aan minder dan 14 keer de verwachte winst van 2018.


Be the first to comment on "Intel, de chipreus is aan een inhaalbeweging toe"

Geef een reactie