Staat de goudprijs aan het begin van een nieuwe stijging?

Wanneer intresten stijgen dan daalt de goudprijs in principe en stijgt de dollar. Sinds de renteverhogingen van de fed van december 2016 zakte de waarde niet. Raar? Ook in 2015 gebeurde hetzelfde. Goud had na de renteverhoging zijn beste kwartaal in twintig jaar. Sindsdien wist de goudprijs goed stand te houden.Hoe kan het dat de goudprijs steeg ondanks de renteverhogingen van de Fed en de sterkte van de dollar? Het heeft geen zin om enkel naar de prijs van de dollar te kijken om de waarde van goud te bepalen. Het is de fysieke vraag naar goud die de waarde aan het bepalen is. Er is gewoonweg meer vraag dan er goud voorradig is en dat zorgt er nu eenmaal voor dat de prijs stijgt. Bedrijven die goud recycleren kunnen de vraag niet bijhouden en de goudmijnen kunnen niet meer goud bovenhalen. Nieuwe ontdekkingen van goudreserves zijn ook niet alledaags. Het is de simpele wet van vraag en aanbod die speelt.

gold_20_year_o_usd.pngEen andere reden dat goud aan het begin staat van een sterke stijging is het technisch plaatje van de grondstof. Tussen augustus 1999 en zijn top in september 2011 steeg de goudprijs van 255 dollar per ounce naar 1643 dollar. Een stijging na een daling van 50% van de waarde is een belangrijk positief signaal. De goudprijs daalde tussen de top in 2011 en november 2015 met 50 procent. In die periode kende de koers van goud een opeenvolging van lagere hoogtes en diepere laagtes. Het lijkt erop dat sinds einde 2016 dit patroon van doorbroken werd. De trend houd ondertussen een jaar aan ondanks de stijgingen van de intresten in de VS.

Niet alleen het technisch plaatje klopt, maar de stijgende goudprijs toont aan dat beleggers het vertrouwen in de centrale banken aan het verliezen zijn en willen investeren in kwaliteit. Ze realiseren dat centrale banken acht jaar lang kunstmatig de markt hebben volgepompt met gedrukt geld. Hun munitie om een nieuwe crisis het hoofd te bieden lijkt opgebruikt. Beleggers kiezen goud opnieuw als veilige haven, zelfs in een periode van rentestijgingen.

Institutionele beleggers investeren meer en meer in goud. Eens ook de particuliere belegger – die momenteel als een kudde instapt in torenhoge aandelenprijzen – tot het besef komt dat de aandelenkoersen niet kunnen blijven doorstijgen dan mag een sterke stijging van de goudprijs verwacht worden. Eeuwige goudbeliever Jim Rogers voorspelt een goudprijs van 10.000 dollar zonder er een datum op te kleven. Misschien toch niet zo onrealistisch als je weet dat de goudprijs tussen 2000 en 2011 met 650% steeg?


Be the first to comment on "Staat de goudprijs aan het begin van een nieuwe stijging?"

Geef een reactie