Bitcoin, zeepbel of investering?

Kan Bitcoin op termijn een algemeen aanvaard betalingsinstrument worden en een zeepbel vormen? Natuurlijk wel! Niet alle internetwaarden van het einde van vorige eeuw die torenhoog gewaardeerd stonden zijn – ondanks dramatische dalingen van het aandeel – verdwenen. Sommigen zijn technologiereuzen geworden, maar het grootste deel van de bedrijven is failliet gegaan.In de loop van de geschiedenis zijn er veel zeepbellen ontstaan waar sommige beleggers, of laten we ze speculanten noemen, veel geld aan verdienden, maar waar de absolute meerderheid van de ‘beleggers’ bijna al hun geld door zijn kwijtgespeeld. Denk maar aan de tulpbollen in de 17e eeuw, de opkomst van de auto-industrie, de Japanse aandelencrisis, de internethype, biotechaandelen, de vastgoedcrisis, … Nu zijn de cryptomunten aan de beurt. Ongetwijfeld zullen er een aantal overblijven die een meerwaarde kunnen betekenen in het financiële systeem. Maar tegen welke kost voor de speculanten. Speculeren is iets kopen enkel met het oog om winst te maken zonder naar de waarde van het gekochte goed te kijken. Speculanten volgen een hype en er kan toch niet ontkend worden dat Bitcoin een hype is geworden. Vroeg of laat ontploft de zeepbel, maar wanneer is de grote vraag.

Dat de CEO’s van grote banken openlijk verklaren dat cryptomunten zoals Bitcoin een frauduleus systeem is, is te begrijpen. De cryptomunten zijn immers een directe aanval op het monetair systeem dat we de dag van vandaag kennen. Grote beleggers zoals een Warren Buffet spreken zich openlijk uit tegen Bitcoin. Zijn grootste argumlent is dat Bitcoin niet te waarderen valt omdat het enkel een speculatieve waarde voorstelt. Het is niet tastbaar en er staat geen boekwaarde tegenover. Als fundamentele belegger zal Buffet enkel beleggen in producten die voor hem duidelijk ondergewaardeerd staan aan de hand van de meetbare gegevens die hij kan nakijken.

De believers van Bitcoin geloven dat Bitcoin enkel te stoppen is wanneer het internet definitief wordt uitgezet. Nooit dus. Ze geloven niet meer in de werking van centrale banken, maar geloven in het systeem van cryptomunten dat volledig autonoom kan werken zonder enige regulering. Bitcoin wordt ondertussen aanvaard als legaal betalingsmiddel door verschillende websites. Deze aanvaarding maakt dat er veel geloof is in de munt waardoor het ook een breder publiek aantrekt.

Er zijn maar ene beperkt aantal Bitcoins beschikbaar waardoor de vraag het aanbod overstijgt en de prijs de hoogte ingaat; Vorig weekend daalde de prijs echter met 30% omdat er sprake was van een splitsing van de digitale munt. Doordat er geen regulatie is, is het ook moeilijk te voorspellen wat er juist met de munt op het platform kan gebeuren De waardegrafiek van Bitcoin toont een parabole grafiek. Het lijkt alsof de waarde niets anders kan doen dan stijgen. Waarden van 25.000 dollar tegen 2022 worden door fondsen genoemd. De gemiddelde speculant gelooft in een verdere stijging van honderden tot duizenden procenten. Wanneer de waanzin het realisme inhaalt, wordt het tijd om op te passen. Bitcoin is voorlopig niet een investering, maar pure speculatie. Maar met gokken valt er ook geld te verdienen, alleen verliest de meerderheid.

bitcoinprijs.png


Be the first to comment on "Bitcoin, zeepbel of investering?"

Geef een reactie