Is Nikkel het nieuwe Lithium?

Wanneer je belegt in aandelen dan hoop je altijd in te spelen op succesverhalen van de toekomst. Dat is niet gemakkelijk. Meestal heeft een aandeel al een hele rit achter de rug voor dat je het opmerkt. Aandelen die batterijen produceren voor o.a. elektrische auto’s zijn al sterk gestegen. Ook de kleinere mijnaandelen die lithium delven kenden dit jaar al stijgingen van 150 tot 1500%. Dat is gigantisch. Vaak zijn deze stijgingen speculatief of is de stijging van het aandeel niet in verhouding met de stijging van de winst. Inspelen op hypes voor dat de hype toeslaat, is niet gemakkelijk, maar laten we het toch proberen.Batterij makers proberen meer Nikkel te gebruiken in hun batterijen. Dat kan wel eens betekenen dat Nikkel de weg kan opgaan van Lithium, een grondstof die gedreven wordt door de technologische revolutie. Ondanks de grotere vraag en vooral het groot potentieel staat de prijs van nikkel niet veel hoger dan 2009. Wanneer de vraag blijft stijgen, stijgt zonder twijfel de waarde van nikkel mee. Mijndelvers die nikkel bovenhalen zullen profiteren van de hogere prijs. De grote producenten zoals Vale en BHP Billiton produceren weliswaar een aanzienlijke hoeveelheid nikkel, maar deze hoeveelheid is verwaarloosbaar met de hoeveelheid van de andere grondstoffen die ze delven. Zo is Vale de grootste nikkelproducent, maar ijzererts bedraagt meer dan 70% van de omzet terwijl nikkel minder dan 10% opbrengt. Deze grote bedrijven zullen weliswaar ook mee profiteren van de toenemende vraag, maar de stijgingen van de aandelenprijzen zullen kleiner zijn dan de pure nichespelers.

De tweede grootste nikkelproducent is Norilsk Nickel, een minder bekende, kleinere grondstoffendelver. Het bedrijf noteert aan een pe van 13 voor dit jaar en geeft een dividend van 4%. De nikkelboom is aan het starten en het bedrijf gaat daar heel erg van profiteren door stijgende winsten. Norilsk Nickel heeft de grootste nikkelreserves. Daarnaast zullen ook de opbrengsten van palladium, koper en kobalt bijdragen aan het resultaat.


Be the first to comment on "Is Nikkel het nieuwe Lithium?"

Geef een reactie