Aandelenmarkten blijven stijgen in 2018

Althans dat is de mening van analisten van de zakenbank Goldman Sachs. Waar eind de jaren 90 de stijging van de aandelenmarkten gedreven werd door irrational exuberance geloven de analisten van Goldman Sachs dat de aandelenmarkten de volgende drie jaar gedreven zullen worden door rational exuberance. Ofwel: in de jaren 90 betaalden beleggers extreem hoge waarderingen voor aandelen die geen winst maakten; nu staan de PE waarden weliswaar historisch gezien ook aan de hoge kant, maar de hoge winstgevendheid van de bedrijven en de verwachte winstgroei rechtvaardigen deze waarderingen en zullen de koersen blijven ondersteunen.De verwachte aankomende belastingverlaging en een verdere gestage groei van de wereldeconomie zorgen voor verdere toekomstige winstgroei. Dat maakt dat de analisten geloven dat de stijging van de aandelenmarkten nog zeker drie jaar gaat aanhouden. Voor 2018 voorspellen ze een waarde van de S§P 500 van 2850 punten, een stijging met 10 procent in vergelijking met de waarde nu. Voor 2019 wordt een stijging van 5% verwacht en voor 2020 een stijging van slechts 3,3%.

Er kan pas gesproken worden van irrational exuberance wanneer de aandelenmarkten op drie jaar tijd zouden verdubbelen. Goldman Sachs geeft aan dat de markt zijn visie niet perse zal volgen. Op korte termijn is er geen verband tussen de winsten van bedrijven en waarderingen op de beurs. Beleggers bepalen immers zelf welk bedrag ze op dat moment willen betalen voor een bepaald aandeel. OP langere termijn is het verband tussen winsten en waarderingen wel bewezen. Wanneer de belastingverlaging niet zou doorgaan, calculeert Goldman Sachs een daling van de koersen van 5% in.

Goldman Sachs beweert dat technologiebedrijven en bedrijven in de ziekenzorg het minst gaan profiteren van de belastingverlaging, omdat hun belastingen al het laagst zijn onder de verschillende sectoren. Alhoewel technologiebedrijven door hun hoge waarderingen het meest risico lopen op een correctie, gelooft de zakenbank toch dat beleggers groei zullen kiezen boven traditionele waarden.

Als het van Goldman Sachs afhangt dan hoeft de belegger zich de volgende drie jaar niet veel zorgen te maken.


Be the first to comment on "Aandelenmarkten blijven stijgen in 2018"

Geef een reactie