Analisten zijn het oneens over de markt

The logo of Societe Generale Private Banking is seen at an office building in Zurich, Switzerland October 13, 2016. REUTERS/Arnd Wiegmann

Gisteren schreven we dat analisten van Goldman Sachs verwachten dat de aandelenmarkt in de Verenigde Staten ook volgend jaar nog stevig gaat stijgen. Ook voor 2019 en 2020 verwachten zijn een weliswaar kleinere stijging. Welke waarde moeten we hechten aan de meningen van grote zakenbanken of beurshuizen? Société Générale, een Franse maatschappij, verwacht juist dat de markt op zijn top zit en de volgende jaren niet gaat groeien.Société Générale gelooft dat de hoge waarderingen en stijgende obligatierentes een stijging van de Amerikaanse aandelenmarkt in 2018 in de weg staat. Ze rekenen bovendien op een afvlakking van de Amerikaanse groei in 2020 waardoor ook het beursjaar 2019 er niet goed voor staat. Ze verwachten een S&P 500 van 2500 in 2018, een daling ten opzichte van de koers vandaag die rond de 2600 schommelt. De Franse bank denkt dat de groei- en inflatieverwachtingen voor volgend jaar reeds ingeprijsd is in de koersen van Amerikaanse aandelen. Goldman Sachs daarentegen verwacht een S&P 500 van 2850 op het einde van 2018. Een wezenlijk verschil.

De verwachte winstgroei van 12% voor Amerikaanse aandelen is lager dan de 14% van de afgelopen 20 jaar. Ze geloven ook niet dat de Amerikaanse belastingverlaging de impact gaat hebben die andere marktstrategen voorspellen omdat de meeste grote S&P 500 bedrijven al een heel lage belasting van minder dan 20% betalen. Ook in de Europese en Aziatische markten hebben de analisten van Société Générale weinig geloof.

Dat het verhaal van grote banken haaks op mekaar staat, bewijst dat markten onvoorspelbaar zijn. Enkel wanneer de winsten van Amerikaanse bedrijven de verwachtingen ruimschoots overtreffen kan de Amerikaanse beurs op zijn elan verder gaan. En op het einde van de rit kan één van de twee grootbanken zeggen : “Wij hadden gelijk!” 

Be the first to comment on "Analisten zijn het oneens over de markt"

Geef een reactie