Dit goudaandeel gaat sterk profiteren

Stilaan raakt goud opnieuw in de mode als investeringsmiddel. Het blijft een veilige haven wanneer donkere wolken zich opstapelen. Dat is nu toch niet het geval zal je zeggen? Dat lijkt inderdaad zo. Beleggers lijken altijd te handelen alsof er niets meer mis kan gaan. Ze geloven dat bomen tot aan de hemel blijven groeien. Goud is een eindig product. De waarde van goud tegenover dollar en euro is aan het stijgen richting 1300 dollar per ons. Dat toont dat beleggers nerveus zijn. Voor centrale banken is dit ene belangrijke signaal nu ze op het punt staan om hun enorme obligatieportefeuilles af te bouwen. Wanneer beleggers bewust gaan worden dat de beurskoersen niet oneindig stijgen – lees: de markt corrigeert – dan vluchten beleggers massaal in goud met een stijging van het kostbare metaal als gevolg. Goud is dan op weg naar een nieuwe rit omhoog.

goudprijs

Goudprijs in dollar per kilogram YTD

Bij een stijgende goudprijs gaan goudmijnaandelen extra in de aandacht komen van beleggers. Een stijging van 10% van de goudprijs leidt gemiddeld tot een stijging van 50% van een goudmijnaandeel op voorwaarde dat dat aandeel de boeken op orde heeft. De meeste goudmijners hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om hun balansen terug op orde te krijgen. Tijdens de bull run van goud gingen de goudmijnaandelen veel schulden aan om de aan de extra vraag te kunnen voldoen door o.a. het opkopen van andere mijnen. De laatste jaren hebben ze hun schulden moeten afbouwen of herfinancieren waardoor ze nu opnieuw klaar zijn om van een stijgende goudprijs te profiteren.

Eén van de meest favoriete aandelen is Agnico Eagle Mines Inc. (AEM), een bedrijf dat al zestig jaar bestaat. Het bedrijf presteerde sterk in het derde kwartaal. De productie steeg en het dividend werd met 10% verhoogd, een positief signaal. Hun langst producerende mijn, LaRonde, leverde opnieuw ene sterke omzet van 315.000 ons sinds de start van het jaar. De mijn ligt meer dan 3 kilometer onder de grond. Ook hun mijn in Finland, Kittila, presteerde afgelopen kwartaal sterk. Agnico wordt aangeraden wegens de productiestijging  en een lage kostenbasis van minder dan 600 dollar per ons gedelfd goud. Dit aandeel kan wel eens sterk profiteren wanneer de goudprijs de weg omhoog terug vindt.


Be the first to comment on "Dit goudaandeel gaat sterk profiteren"

Geef een reactie