Hebben de doomdenkers gelijk?

In tijden van economische voorspoed met stijgende beurskoersen en markten die de hele all time high na de andere bereiken is de meerderheid van beleggers en analisten in euforie en geloven ze dat deze positieve trend nog wel even zal aanhouden. Een minderheid van de analisten gelooft echter in een ander scenario, een doomscenario. Zo voorspelt de analist van Société Générale ‘een grote crash die de aandelen met 75% zal devalueren’. Een analist van Royal Bank of Scotland raadt zijn klanten aan ‘alles te verkopen’. Zij zien een verzwakkende Chinese economie, een dalende Chinese munt dalende olieprijzen en overgewaardeerde aandelen als een voedingsbodem voor hun theorie. Zij vinden dat al het geld dat Centrale Banken creëerden een zeepbel op de aandelenmarkt heeft veroorzaakt.Ooit zal er een (zware) correctie komen op de beurs. Hetzij ontstaat deze crash door ene politieke crisis of doordat een groot bedrijf failliet gaat en een rollercoaster van faillissementen veroorzaakt. Ongetwijfeld zal er ergens het volgende jaar of de volgende jaren een crash komen, maar een crash voorspellen is heel moeilijk.

Een verzwakking van de Chinese economie is een bedreiging voor wereldwijde groei en kan een beurscrash in de hand werken. Er zal immers minder vraag zijn van producten uit de rest van de wereld en bijgevolg zal er opnieuw minder export zijn omdat de vraag in de rest van de wereld daalt. Dit zorgt voor ene sneeuwbaleffect dat een wereldwijde recessie snel in de hand kan werken. 50% van de omzet van Duitsland bijvoorbeeld wordt gestuurd naar China. Je kan je voorstellen wat het voor de Duitse economie betekent wanneer de vraag in China fel vermindert. Dit heeft niet alleen een gevolg voor Duitsland, maar ook voor de andere Europese landen vermits Duitsland de trekker is van de Europese economie. Snap je het plaatje?

De beurs reageert op ene recessie door een zware correctie of crash. Dit zorgt voor een daling van aandeelhouderswaarde. De vele mensen die beleggen op de beurs worden armer en geven minder geld uit. Een grote crash op de beurs kan een recessie versterken of in de hand werken. Dat dit gebeurt staat vast, maar wanneer is de vraag.


Be the first to comment on "Hebben de doomdenkers gelijk?"

Geef een reactie