De aandelenkeuze van Bill Gates

Bill Gates is de tweede rijkste man ter wereld. Enkel de oprichter van Amazon, Jeff Bezos, stak hem dit jaar voorbij als rijkste man met een waarde van meer dan 100 miljard dollar. Waar steekt een man als Bill Gates zijn geld in? Sinds 1994 is de rijkdom van Bill; Gates ondergebracht in een fonds, de Bill and Melinda Gates Foundation Trust. Deze stichting keert op regelmatige tijdstippen geld uit aan goede doelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 12 van de 17 aandelen waarin de stichting belegt dividendaandelen zijn. De portefeuille wordt beheerd door Michael Larsson en hij heeft een hele conservatieve blik op de beurs. Hij kiest waarde-aandelen uit die meestal een aantrekkelijk dividend uitkeren en houdt ze in portefeuille zonder veel transacties te doen. Deze strategie op termijn een mooie meerwaarde op. Tijdens de crisis van 2008 daalde de stichting minder dan de S&P 500 en de jaren nadien steeg de waarde van de portefeuille van de stichting jaarlijks ongeveer 1% meer dan de S&P 500.

Het afgelopen kwartaal voerde de beheerder slechts twee transacties uit. Hij kocht aandelen bij van Warren Buffet’s investeringsvehikel Berkshire Hathaway en hij verkocht een pakket aandelen van Microsoft, het bedrijf waar Bill Gates zijn fortuin mee verdiende. Berkshire Hathaway maakt het grootste deel uit van de portefeuille met meer dan 48%. Microsoft volgt als tweede met iets meer dan 16%. Slechts twee transacties toont aan dat de conservatieve buy and hold strategie de waarde van de portefeuille bepaalt.

Van de 17 aandelen in portefeuille zijn er 12 aandelen die een dividend uitkeren. Je merkt al snel dat de beheerder niet direct investeert in de grote technologiebedrijven, maar in waarde-aandelen, aandelen van grote bedrijven die als waardevol aanschouwd mogen worden op lange termijn. Hieronder een lijstje van de 12 aandelen met hun dividendrendement:

Crown Castle, dividenrendement 3,7%

United Parcel Service, 2,9%

Coca Cola FEMSA, 2,5%

Walgreens Boots Alliance, 2,3%

Caterpillar, 2,3%

Wal-Mart, 2,1%

Waste Management, 2,1%

Microsoft, 2%

Canadian National Railway, 1,6%

Ecolab, 1,1%

Fedex, 0,9%

Grupo Televisa, 0,9%

.

 

Be the first to comment on "De aandelenkeuze van Bill Gates"

Geef een reactie