Roku steeg met 200% sinds de IPO. Wat nu?

Wat doe je wanneer een aandeel op zeer korte tijd met 200% stijgt? Houden of verkopen? De meeste mensen zullen de rit wel niet helemaal uitgehouden hebben en hun aandelen van de IPO verkocht hebben. Maar wat als je nog wil investeren? Is het een moment om te kopen of wacht je beter af?Roku is een bedrijf dat streaming toestellen maakt. Dat zijn toestelletjes die je aansluit op de TV om bv. Netflix of YouTube te kunnen kijken via je televisie. Het is een markt die enorm aan populariteit wint en deze populariteit zorgt voor stijgende beurskoersen. Sinds de beursgang van Netflix 15 jaar geleden is dat aandeel met 17.000 procent gestegen. Dan kan je zeggen dat Roku nog een hele rit te gaan heeft. Maar wat doe je met een aandeel dat gene winst maakt? Dit jaar voorzien analisten een verlies van §1,75 en ook volgend jaar wordt nog ongeveer §0,70 verlies verwacht. Een felle verbetering, maar wel nog steeds een groot verlies.

Roku is een Amerikaanse speler die daar vooral gekend is als hardware producent om met hun toestellen van ‘domme’ TV’s smart TV’s te maken. Nu de meeste mensen overgeschakeld zijn op een smart TV heeft Roku partnerships gesloten met de grootste TV producenten om zijn Roku TV systeem te integreren in de TV’s van grote leveranciers zoals Hitachi, Sharp, Philips, … Daarnaast maakt het ook kleinere sticks die gebruikt worden als setup box.

Alhoewel het grootste deel van de omzet nog steeds komt van de hardware divisie streeft Roku er naar om meer actieve gebruikers aan te trekken. Het biedt een grote waaier aan content aan met films, series, kanalen en games. Momenteel telt Roku meer dan 11 miljoen actieve bezoekers voor zijn Player segment. Hoe meer actieve bezoekers, hoe meer winst het kan generen uit zijn Platform segment. Dat onderdeel van het bedrijf moet op termijn de echte winstmotor worden met een marge van meer dan 70%. Het platform genereert inkomsten uit advertenties op zijn eigen gratis kanaal, ontvangt een marge op de streamingdiensten die het aanbiedt op zijn kanalen en deelt data van kijkers met adverteerders waar het een vergoeding voor krijgt. Het groeiende aantal streaming gebruikers zorgt voor meer reclame-inkomsten en meer inkomsten van adverteerders doordat er meer data van kijkers doorverkocht kan worden. Roku heeft er alle belang bij dat het zijn kijkers kan blijven doen groeien.

Is de prijs die beleggers willen betalen, gerechtvaardigd? Analisten verwachten dat Roku tegen 2020 winstgevend zal zijn. Dat de streaming markrt de toekomst is van TV kijken wereldwijd hoeft niet te verwonderen. Het afgelopen kwartaal presteerde Roku veel beter dan analisten verwacht hadden. Toch houdt het aandeel een risico in. Een aandeel dat op korte tijd zo snel is gestegen, wordt bij de minste tegenvaller afgestraft. Het aandeel is bovendien zeer volatiel. Dagen van snelle stijgingen worden afgewisseld met grote correcties. De aandelenbeurzen staan op een hoog niveau. Vroeg of laat treedt er een correctie op en aandelen die op korte tijd hoog zijn opgelopen krijgen snel te maken met winstnemingen die een negatieve spiraal teweeg brengen. Maar werd dit anderzijds ook niet verteld van Netflix? Misschien is Roku wel een kopie van dit verhaal. Wie weet.Be the first to comment on "Roku steeg met 200% sinds de IPO. Wat nu?"

Geef een reactie