Wat mogen we verwachten voor 2018?

De wijze woorden van de eerste grote Amerikaanse belegger/investeerder John Tempelton luidden: “Stierenmarkten worden geboren in tijden van pessimisme, gaan vooruit in tijden van scepticisme, worden volwassen in tijden van optimisme en sterven in tijden van euforie.” Aandelen staan momenteel hooggewaardeerd. Toch blijven mensen volop geloven dat ze dezelfde winsten kunnen behalen als de afgelopen jaren. Ze leven op euforie. De Amerikaanse beurs haalt de ene top na de andere zonder enige ernstige terugval te kennen. Het is sinds 2016 geleden dat de markt nog tijdelijk significant daalde. Dan zwijgen we nog over Bitcoin, Ethereum en andere cryptomunten.Als de Amerikaanse aandelenmarkt blijft groeien tot augustus dan heeft het de langste stierenmarkt in de geschiedenis achter de rug. Alleen dat al zou beleggers moeten doen nadenken. Aandelenmarkten wereldwijd groeiden dankzij de wereldwijde groei van economieën met bijgevolg sterke winststijgingen van bedrijven. De markt zal nog wel even door blijven stijgen, maar de risico’s worden met de dag groter. In de laatste periode van een langdurige buumarket worden de grootste winsten gemaakt. Zomaar halsoverkop uitstappen is eigenlijk geen optie. Toch is het belangrijk om voor jezelf stil te staan waar je in de toekomst in wil beleggen. Wanneer je over een aandelenportefeuille beschikt met veel hooggewaardeerde technologie-aandelen dan wordt het stilaan tijd om meer te spreiden en lager gewaardeerde (defensievere) aandelen op te zoeken.

Het IMF voorspelt een wereldwijde groei van 3,8% in 2018 dankzij de bijdrage van groei in emerging markets. Het is de eerste keer in tien jaar dat zowel de groeimarkten als de ontwikkelde markten samen sterk groeien. Toch wil dit niet zeggen dat aandelenmarkten synchroon gaan blijven stijgen. Aandelen anticiperen ongeveer negen maanden. Dit wil concreet zeggen dat ze in maart van dit jaar de groei van 2018 incalculeerden. Tekenen van een aankomende recessie zijn ver te zoeken. Analisten verwachten ook voor 2018 een groei van de winst per aandeel van meer dan 10% voor de grootste bedrijven. Deze groei komt vooral van de extra omzet en niet van het inkopen van eigen aandelen of van kostenbesparingen. Dat is uitermate positief. Een daling van de belastingen voor bedrijven in de VS van 35% naar 20% zal een sterke invloed hebben op de winsten van bedrijven.

Geopolitieke en politieke risico’s worden genegeerd door de beurs momenteel. Historisch gezien daalt de markt in de jaren zonder verkiezingscampagnes met 15%. Kan dat dit in 2018 ook? Waarom niet? De schandaalverhalen die Trump met zich meebrengt zijn een tikkende tijdbom die vroeg of laat kan barsten. De markt houdt niet van verrassingen en elke tegenslag op politiek niveau – nationaal of globaal – kan een grote weerslag hebben op de beurzen wereldwijd. Hoogopgelopen beurzen zijn uitermate kwetsbaar voor snelle winstnemingen. Een beginnende daling kan beleggers verrassen en massaal hun aandelen doen verkopen met een sneeuwbaleffect tot gevolg.

Waar de markt naar toe gaat is steeds de vraag. Dat de aandelen nog wel even zullen doorstijgen de eerste maanden van 2018 mag geen verrassing zijn. Maar waar de stierenmarkt eindigt is de grote vraag. Het zal de toekomst uitwijzen wanneer deze stierenmarkt geschiedenis wordt. De grootbanken gaan er van uit dat aandelenmarkten eind 2018 hoger zullen staan dan eind 2017, maar dat de winsten veel kleiner zullen zijn. Het signaal om je portefeuille te herschikken? (Zie ook: Marktstrategen plakken een datum op het einde van deze bull market) 

Be the first to comment on "Wat mogen we verwachten voor 2018?"

Geef een reactie