Topaandeel voor 2018: Banco Santander

Banco Santander is de grootste leenverstrekker in Spanje. Het is één van de grootste banken qua marktkapitalisatie in Europa en de bank staat in de top-10 van grootste banken ter wereld. De Spaanse bank is niet alleen actief op het Iberische peninsula, maar is ook sterk aanwezig in Latijns-Amerika. De belangrijkste winstbijdrage komt uit het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. Maar verder is het bedrijf ook actief in Azië, de VS en Polen. Dit jaar nam het Banco Popular over, de zesde grootste Spaanse bank die in de problemen geraakte door de crisis in de Spaanse huizenmarkt, voor een symbolische prijs van 1 euro. Banco Santander was wel genoodzaakt om extra kapitaal op te halen om Banco Popular terug op de rails te krijgen.

Analisten verwachten dat Banco Santander uiteindelijk zal profiteren van de overname van Banco Popular. Ze kregen voor niks een belangrijke Spaanse bank in handen die het op zichzelf niet zou redden. Een grote reorganisatie en de synergievoordelen tussen de twee banken zullen leiden tot grotere winsten voor Banco Santander. Dat Banco Santander grote kuis houdt bij Banco Populat is onmiddellijk zichtbaar met de verkoop van TotalBank, een onderdeel van Banco Popular voor meer dan een half miljard euro.

De aandelenprijs van Banco Santander is het afgelopen jaar met circa 15% gestegen. Het aandeel noteert aan een koers-winst verhouding van 12 wat niet hoog gewaardeerd is. Analisten verwachten dat de winst per aandeel gaat stijgen van O,45 euro dit jaar tot 0,51 euro in 2018 en tot 0,57 euro in 2019. Banco Santander betaalt een dividend van 20 cent per aandeel. Dat dividend zal jaarlijks met 10% stijgen volgens de verwachtingen van analisten. Aan een koers van € 5,5 betekent dit een dividendrendement van 3,7% vandaag.

De Spaanse economie heeft een hele moeilijke periode achter de rug sinds de vastgoedcrisis. Ondertussen heeft het land de weg van gestage groei weer ingeslagen met een groei van dik 3% voor dit jaar. Ook Brazilië kent na enkele moeilijke jaren weer groei. Dit jaar zal de economie van het land met 1% groeien en voor 2018 wordt een versnelling van de groei verwacht. Banco Santander zal van de positieve gevolgen hiervan duidelijk voelen. De bank is één van de meest efficiënte banken ter wereld en is een aanrader voor ieders portefeuille.

Be the first to comment on "Topaandeel voor 2018: Banco Santander"

Geef een reactie