Twee Europese olie-aandelen voor 2018

Analisten verwachten dat de energiesector in 2018 een flinke herstelbeweging gaat inzetten. De OPEC landen gingen op 1 december in Wenen akkoord om de productieverlaging nog tot einde van 2018 te behouden. Het overaanbod aan olie zorgde voor een scherpe daling van de prijs van olie sinds 2014. Kleinere spelers gingen over de kop en de grote spelers moesten hard snoeien in de kosten om niet mee onder te gaan. Ze diversifieerden hun portefeuille en de nodige herstructureringen zorgen er voor dat ze nu optimaal kunnen profiteren van aantrekkende olieprijzen.De beslissing van de OPEC landen zorgde ervoor dat de Russische minister van energie zijn budgetprijs opkrikt van 43 dollar per vat naar 50 dollar per vat. Om grote begrotingsrisico’s te vermijden wordt er steeds een lagere prijs gehanteerd dan de verwachte prijs voor ruwe olie. Analisten van Banc of America Merrill Lynch verwachten een prijs van 70 dollar per vat tegen het midden van 2018. Dat is een stijging van circa 12% ten opzichte van de prijzen vandaag.

De twee grootste oliebedrijven in Europa, Royal Dutch Shell en BP, zullen hier van profiteren. Royal Dutch Shell is met zijn marktkapitalisatie van 270 miljard dollar één van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld. Het aandeel is weinig volatiel wat maakt dat het geliefd is door waarde-investeerders dankzij zijn dividend van bijna 6% aan de huidige koersen. In november betaalde Royal Dutch Shell zijn dividend weer uitsluitend uit in cash en het kondigde een aandeleninkoop aan van 25 miljard dollar, een teken van geloof in de sterkte van de olie-industrie na drie jaren van financiële stress.

BP is een aandeel dat het moeilijk had om zich aan te passen aan de verslechterde marktomstandigheden sinds 2014. Ondertussen is het een aan te bevelen aandeel voor de rebound in olie in 2018 om dezelfde redenen als Royal Dutch Shell. Het biedt een aantrekkelijk dividend en het aandeel is minder risicovol dan de kleinere spelers. BP is winstgevend vanaf een prijs van olie van 49 dollar. Analisten verwachten dat BP zijn winst in 2018 kan doen groeien met 35%.


Be the first to comment on "Twee Europese olie-aandelen voor 2018"

Geef een reactie