Kan deze Engelse bank terug aanknopen met de winsten van weleer?

Gedurende negen jaar wist Royal Bank of Scotland geen winst te boeken op jaarbasis. Royal Bank of Scotland was één van de banken die in 2007 onderdelen van ABN Amro overnam. Deze overname zorgde mede door de Amerikaanse kredietcrisis voor grote verliezen waardoor de bank door de overheid moest gered worden. Doordat de Britse overheid een belang van 81% in de bankgroep heeft genomen tijdens de financiële crisis was de RBS genoodzaakt flink in de organisatie te snoeien. Ondertussen is de bank efficiënter en productiever geworden.2017 wordt het eerste jaar dat Royal Bank of Scotland een positieve operationele winst zal boeken. Meer nog: de afgelopen drie kwartalen boekte de Engelse bank winst. De beleidsvoerders van de bank rekenen er op dat de bank al zijn financiële doelen voor dit jaar zal halen. Analisten verhoogden hierop hun verwachtingen voor de winst per aandeel naar 24 pence. Deze winst is een operationele winst. RBS zal hoogstwaarschijnlijk voor het tiende jaar op rij een groot verlies lijden doordat het een miljardenregeling zal treffen met het Amerikaanse gerecht. Het voordeel is dat de laatste wettelijke struikelblokken van de financiële crisis vanaf 2018 achter de rug zullen zijn waardoor RBS eindelijk positieve resultaten kan tonen. Die operationele resultaten zijn zeer bevredigend. Verwacht wordt dat de bank voor het eerst sinds de crisis opnieuw een dividend zal uitkeren en dat de Britse overheid haar belang verder zal afbouwen.

Met de Brexit voor de deur en een verlaagde groei als gevolg maakt dat RBS een risicovolle investering kan worden. Waar gaat het pond naartoe? Het aandeel noteert echter aan een verwachte PE van 11 en is aantrekkelijk gewaardeerd. Voor geduldige langetermijnbeleggers kan dit een mooi instapmoment zijn aangezien het aandeel noteert aan slechts 60% van de boekwaarde.


Be the first to comment on "Kan deze Engelse bank terug aanknopen met de winsten van weleer?"

Geef een reactie