Bitcoin: veilige belegging of pure gok?

Bitcoin is een digitale munt die ontstond na de financiële crisis van 2009 zonder dat een overheid of centrale bankier er controle op heeft. De munt is niet tastbaar, maar wordt opgeslagen in digitale wallets of in de cloud via ingenieuze computersystemen. Er is een eindig aantal munten bepaald, namelijk 21 miljoen stuks. Nu de munt zo fel steeg het afgelopen jaar en nu de stijging week na week versneld wordt, wordt er meer gepraat over bitcoin dan over eender welke belegging wereldwijd.Nu belangrijke personen in de financiële sector, van grootbanken tot centrale bankiers, en nationale overheden hun mening geven over de digitale munt wordt de stijging extra gevoed door al deze aandacht. Is deze prijsstijging een reden om te kopen of blijft het een pure gok? Zij die enkele maanden geleden beweerden dat bitcoin een bubbel is, zullen misschien op termijn hun gelijk nog kunnen halen, maar momenteel staan ze met hun mond vol tanden te kijken naar de immense stijging van de digitale cryptomunt(en);

Wanneer beleggers spreken om hun hele kapitaal in één en dezelfde belegging te stoppen dan wordt er gegokt. Veel mensen geloven zo sterk in het bitcoin verhaal dat ze zonder enige vorm van nadenken investeren. Elke belegger zou oog moeten hebben voor volatiliteit. Hoe volatieler een belegging, hoe een kleiner percentage van je totale portefeuille in een bepaalde belegging best zou investeren. Bitcoin kan dan weken aan een stuk ononderbroken stijgen. De correcties zijn ook navenant. Voorlopig zijn ze tijdelijk, maar wat als het sentiment zich tegen Bitcoin keert of tegen cryptomunten in het algemeen? Wat met de veiligheid van je digitale wallets? Risicospreiding is bij elke investering belangrijk. Bitcoin kan een onderdeel zijn van je portefeuille zolang het maar niet de meerderheid uitmaakt van je portefeuille. Misschien is bitcoin wel de vervanger van goud. Goud is altijd een veilige haven geweest in tijden van economische moeilijkheden. Misschien is deze functie op termijn wel weggelegd voor bitcoin of een andere cryptomunt. Maar aan welke koers dan?

Traditionele investeerders fronsen hun wenkbrauwen bij het bekijken van de grafieken van bitcoin. Ze geloven dat ‘wanneer iets omhoog gaat als een raket, het ook opnieuw heel hard naar beneden zal komen’. Het is moeilijk een waarde te kleven op de prijs van bitcoin. Als het door de regulatoren algemeen wordt aanvaard als officieel betalingsmiddel dan heeft het nog een hele weg omhoog af te leggen. De totale hoeveelheid geld in de wereld is 84.000 miljard dollar inclusief geld op de bank dat niet in omloop. 31.000 miljard dollar is in fysieke munten en briefjes in omloop. De totale waarde van bitcoin momenteel bedraagt iets meer dan 240 miljard dollar. Geloof je in het verhaal van Bitcoin als wereldwijd aanvaard betalingsmiddel dan is een portie in jouw portefeuille de investering waard. Beleg je je ganse kapitaal dan ben je ene gokker zoals je een gokker zou zijn bij elke belegging waar je je ganse kapitaal riskeert!


Be the first to comment on "Bitcoin: veilige belegging of pure gok?"

Geef een reactie