Dit land miste het grootste deel van de beursstijging

De Amerikaanse S&P 500 index, de brede index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven en een graadmeter voor beleggers wereldwijd, steeg in november voor de 13e opeenvolgende maand. Dat is normaal met de economische groei, de winstgroei van bedrijven en het optimisme dat beleggers in aandelen hebben. Toch is deze opeenvolgende stijging historisch gezien ‘abnormaal’. Het is de eerste keer in 90 jaar dat dit voorkomt. En als we terug keren naar negentig jaar geleden dan stonden we aan de vooravond van de grootste beurscrisis van de vorige eeuw. Historische vergelijkingen gaan niet altijd op, maar toch …De Europese MSCI steeg sinds de start van 2017 met circa 25%, een meer dan gemiddeld rendement. Eén beurs loopt ver achter: de FTSE 100, de Britse beurs. Britten investeren net zoals de Amerikanen heel veel van hun spaargeld in de aandelenmarkt. Ook nu, alleen niet in de eigen markt. De Britse beurs steeg dit jaar weliswaar met 12%, maar het is binnen Europa de slechtste leerling van de klas. Beleggers vrezen de negatieve effecten van de Brexit, Het consumentenvertrouwen is laag, de inflatie aan 3% aan de hoge kant door de hogere importkosten van producten doordat de pond in waarde is gedaald.  Economen verwachten dat de inflatie nog een lange tijd hoger zal zijn dan de stijging van de lonen waardoor het vertrouwen van consumenten laag zal blijven. Dit heeft – ondanks de positieve effecten van de dalende pond op exporterende bedrijven – een negatief effect op het beleggerssentiment. De Britse economie groeit weliswaar, maar de groei is de laagste in Europa. De Brexit zorgt voor angst en hoge kosten. De kosten voor een Brexit worden geraamd op een kleine 100 miljard pond.

De Britten en Europa moeten in het belang van beiden een akkoord bereiken voor maart 2019. Politici zullen heel hard heen en weer roepen in de tussentijdse periode, maar er mag verwacht worden dat er uiteindelijk een consensus bereikt zal worden. De onrust die nu bij de Britten heerst zal geleidelijk overgaan in een positievere houding nadat een akkoord in zicht komt. De laatste onderhandelingen wijzen op een positievere uitkomst voor beiden. Dit zal uiteindelijk leiden tot meer ondernemersvertrouwen en bijgevolg ook meer vertrouwen bij consumenten. Dit leidt dan weer tot een versnelde groei.

De Amerikaanse beurs is momenteel overgewaardeerd op basis van de historische pe. De koers-winst waarden van de S&P 500 staan op circa 25. DE Britse beurs noteert aan een koers-winst van 15. Het gemiddelde dividendrendement bedraagt meer dan 3,8% tegenover 1,9%voor de S&P500. Een groot deel van de FTSE 100 bedrijven zijn globale spelers die niet afhankelijk zijn van wat er in de Britse markt gebeurt. Denk maar aan de oliebedrijven BP en Royal Dutch Shell, de farmareuzen GlaxoSmithKline en AstraZeneca, telecomgigant Vodafone, Unilever en de internationale HSBC bank.  Beleggen in het VK betekent geloven in een positieve uitkomst van de Brexit, geloven in een ommekeer van de daling van de Britse pond en geloven in internationale spelers die ondergewaardeerd staan. Wil je je beleggingen spreiden in Britse aandelen dan kies je best voor een ETF dat zich toespitst op Britse aandelen.


 

Be the first to comment on "Dit land miste het grootste deel van de beursstijging"

Geef een reactie