Biotech op de Belgische beurs III

Ablynx is een groot Belgisch biotechbedrijf. Het heeft een marktwaarde van circa 1,5 miljard euro. In oktober maakte het zijn debuut op de Amerikaanse Nasdaq niet alleen om 230 miljoen dollar extra kapitaal op te halen, maar ook om overzeese naambekendheid te verwerven om de volgende jaren een betere ontvangst van hun producten bij het grote publiek en de grote farmabedrijven te kunnen verwezenlijken.Ablynx is eigen in zijn soort. Het biotechbedrijf is tot stand gekomen uit één ontdekking 20 jaar geleden en heeft hier gestaag aan verder gebouwd. Ze ontdekten dat kamelen, lama’s en alpaca’s speciale antilichamen bezitten die enkel hun soort ontwikkelen. Alle onderzoeken zijn gebaseerd op de antilichamen van deze kameelachtigen. De zogenaamde nanobodies of nanolichamen zijn veel kleiner in hun soort dan de menselijke antilichamen. Omdat deze nanolichamen zo klein zijn kunnen ze gemakkelijker en efficiënter in het weefsel binnendringen. Even belangrijk: ze kunnen ook leven onder minder gunstige omstandigheden waardoor ze bijvoorbeeld in een spray kunnen gebruikt worden om een bepaalde longaandoening beter en doeltreffender te kunnen behandelen.

Het belangrijkste product in ontwikkeling zit in de laatste fase voor goedkeuring. Als deze fase III tot het gewenste resultaat leidt dan is de stap naar de consumptiemarkt heel dichtbij. In tegenstelling tot de meeste andere biotechbedrijven heeft Ablynx geen samenwerking met een grote farmaspeler om de meeste van hun klinische testen te financieren. Ze kozen ervoor om zelf deze onderzoeken te doen en zo hun kennis niet te moeten delen. Ze hopen hun eerste product in het derde kwartaal van 2018 op de markt te brengen, eerst in Duitsland en daarna in de rest van Europa en uiteindelijk in 2019 in de VS en in Japan.

Het bedrijf heeft veel producten op basis van nanolichamen in de pijplijn, maar voorlopig is er nog geen enkel gecommercialiseerd.  Het bedrijf haalt zijn budget voor onderzoek en ontwikkeling grotendeels uit de IPO’s in Europa en recent in de VS. Daarnaast hebben ze ook vooruitbetalingen gekregen van partners die onderzoek naar specifieke nanolichamen bij Ablynx outsourceten. Het heeft momenteel 390 miljoen euro in kas, ruim voldoende om de tijd te overbruggen die nodig is om zijn eerste producten wereldwijd te commercialiseren. De producten die Ablynx in de pijplijn heeft zijn producten voor nichemarkten, ziekten die minder frequent voorkomen en waar de grootste bedrijven geen aandacht voor hebben. Het bedrijf wil voor deze nichemarkten zijn eigen producten ontwikkelen. Vergis u niet van het potentieel. Het medicijn dat ze volgend jaar op de markt willen brengen heeft een verkoopdoel van 800 miljoen euro. Voor andere veel voorkomende aandoeningen heeft Ablynx partnerschappen aangegaan met de grote farmaspelers die meer kennis van zaken hebben bij die aandoeningen.

Het grote voordeel dat Ablynx heeft ten opzichte van andere biotechbedrijven is dat ze de meeste producten zelf ontwikkelen, zelf produceren en zelf gaan commercialiseren. Dit zorgt dat de winstgevendheid van de producten veel groter zal zijn dan die van andere biotechbedrijven. Eens het eerste product gecommercialiseerd is volgend jaar kan er meer geld binnenkomen waardoor het andere producten met minder risico op de markt kan brengen. Er zal meer geld blijven binnenkomen voor onderzoek en ontwikkeling waardoor het bedrijf niet meer afhankelijk gaat zijn van een kapitaalverhoging op de beurs. Verwatering voor bestaande aandeelhouders is dan ook klein. Als de introductie van zijn eerste stermedicijn een feit is dan is Ablynx voor goed vertrokken om zich te ontwikkelen van een louter biotechbedrijf naar een farmabedrijf.


Be the first to comment on "Biotech op de Belgische beurs III"

Geef een reactie