Litecoin, Ripple, Dash, Ethereum … Wat wordt de volgende ster in de cryptowereld?

Sinds dit jaar weet Jan met de pet wat Bitcoins zijn. Misschien kennen ze de technologie niet, maar ze weten in ieder geval dat er veel geld mee te verdienen is of mee verdiend werd. Het (speculerende) beleggerspubliek werd aangetrokken door Bitcoin zes jaar terug toen de cryptomunt 25 keer over de kop ging in 15 maanden tijd. Ondertussen steeg de waarde van de munt met factor 2700. Wie zes jaar geleden voor 200 euro Bitcoins in zijn wallet had staan, zou nu een slordige 540.000 euro bezitten. Gigantisch en surreëel.Het succes van Bitcoin zorgde voor een boom van opkomende cryptomunten. Momenteel bestaan er circa 1600. Sommige munten zijn vrijwel identiek aan de Bitcoin, maar andere munten hebben weer andere voordelen zoals een grotere vorm van anonimiteit. Je kan je wel voorstellen dat volledige anonimiteit een belangrijke factor is voor een bepaalde groep mensen. Monero is een munt die hiervoor bekend is. Dogecoin daarentegen is dan weer een munt die eigenlijk een kopie is van de Bitcoin.

Hoewel sommigen geloven dat de Bitcoin naar 1.000.000 kan gaan (zie ook Is de Bitcoin 1.000.000 waard?), zijn er sceptici die de munt een lege doos vinden en geloven dat de zeepbel op ontploffen staat. Zoals de prijs omhoog gaat door speculatie, is het waarderen van de cryptomunt ook pure speculatie. Enkel de toekomst zal uitwijzen wie gelijk had. Er is geen garantie dat de munt gaat crashen, maar er is evenmin de garantie dat de munt zijn stijging gaat verderzetten. Beleggers of speculanten zijn dan ook steeds op zoek naar alternatieven.  De bekendste alternatieven zijn Ethereum, Litecoin, Dash, Monero en Ripple.

Ethereum is een altcoin die een eigen blockchain infrastructuur opgezet heeft die het mogelijk maakt om eigen apps op te ontwikkelen. Dit maakt het aantrekkelijk voor gebruikers, maar vooral voor bedrijven om eigen apps te ontwikkelen om transacties met Ethereum uit te voeren. Internationale transacties die anders dagen zouden kunnen duren met bitcoin hebben nu slechts een fractie van tijd nodig. Door de groeiende interesse van bedrijven lijkt Ethereum een stabiele factor te worden in het cryptolandschap.

Litecoin werd zes jaar geleden ontwikkeld en is daarmee één van de oudere cryptomunten. Het is een transparante en stabiele digitale munt. Litecoin heeft lange tijd een trage, maar stabiele groei gekend. Het laatste jaar is de prijs geëxplodeerd. Het is de stijging van Bitcoin die Litecoin een boost heeft gegeven, omdat beleggers op zoek waren naar alternatieven die ze gevonden hebben in o.a. Litecoin. Litecoin lijkt een stabielere munt te zijn dan Bitcoin op de langere termijn om wille van zijn transparantie.

Monero en Dash zijn twee cryptomunten die het moeten hebben van hun grote anonimiteit van hun transacties. Bitcoin is ook wel tot een bepaald niveau anoniem, maar niet volledig in tegenstelling tot Monero en Dash. Deze munten worden geprezen door de gewone burger die zijn privacy heel belangrijk vindt tot de malafiede personen en bedrijven die er alle baat bij hebben dat men niet kan achterhalen welke bezittingen ze hebben.

Ripple is een digitaal betalingsnetwerk op blockchaintechnologie. Internationale transacties kunnen in een mum van tijd uitgevoerd worden. Grote banken zoals UBS en Banc of America werken met het Ripple platform. Ripple lijkt de grootste kans te hebben om de volgende ster te worden aan de cryptohemel.  61% van de munten zijn in handen van het bedrijf dat de munt ontwikkelde. Geleidelijk gaan ze meer munten op de markt brengen om geen al te grote schommelingen in de prijs te veroorzaken (inflatie). (Zie ook Is Ripple de opvolger van Bitcoin?).

Mocht ik mijn (weinige) geld inzetten op één munt dan koos ik niet voor Bitcoin, niet voor Monero, Dash of Litecoin, maar voor Ripple. Wanneer de banken zich er mee gaan bemoeien dan weet je waar de winst uiteindelijk te maken valt.


Be the first to comment on "Litecoin, Ripple, Dash, Ethereum … Wat wordt de volgende ster in de cryptowereld?"

Geef een reactie