Koopt Gilead Sciences Galapagos?

Twee jaar geleden kondigden Galapagos en Gilead Sciences een samenwerkingsverband aan voor het ontstekingsmiddel Filgotinib. Gilead nam een belang van iets meer dan 14% in het Belgische biotechbedrijf. De twee bedrijven spraken af om gedurende twee jaar enkel partners te zijn. Op 1 januari kan Gilead theoretisch gezien een overnamebod uitbrengen op Galapagos. Maar is het Amerikaanse biotechbedrijf dat wel van plan?Beleggers geloven dat Gilead snel een overnamebod zal uitbrengen op Galapagos. De hepatitis C branche van Gilead is in een sterk dalende trend die in 2018 nog zal versneld worden door introductie van concurrerende medicijnen. In oktober nam Gilead Sciences Inc. Kte Pharma Inc. over voor 12 miljard dollar. Op lange termijn is dit een verstandige beslissing geweest om in te kunnen spelen op de sterk groeiende markt van kankermedicijnen, maar op korte termijn zal Kite niet substantieel bijdragen tot de omzet. Gilead is op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten en acquisities zijn steeds een kans. Toch is het de vraag of Gilead wel een overnamebod zal uitbrengen op het Belgische bedrijf.

Het Amerikaanse bedrijf gelooft sterk in Filgotinib. Wanneer het Galapagos zou kopen, zou het een meerwaarde betalen voor alle medicijnen waar Galapagos al samenwerkingsverbanden met andere bedrijven voor heeft. Dat is niet zo evident. De markt voor auto-immuunziekten is heel concurrentieel en Gilead zal zeker de kat uit de boom willen kijken vooraleer een nieuwe miljardeninvestering te doen.  AbbVie is een sterke speler op de markt die concurreert met het Galapagos medicijn. Met de investering in Kite heeft Gilead reeds een investering op lange termijn gemaakt met veel producten in de pijplijn. Het is de vraag of Gilead een soortgelijke investering heel snel opnieuw wil doen. Circa 4 miljard euro investeren gebeurt niet alleen omdat iedereen het verwacht en omdat je al een (minderheids)belang hebt in een bedrijf. De toekomst zal uitwijzen hoelang Galapagos als zelfstandig bedrijf verder gaat.


Be the first to comment on "Koopt Gilead Sciences Galapagos?"

Geef een reactie