Bitcoin naar $40.000 in 2018?

Mike Novogratz – een voormalig partner van Goldman Sachs, hedgefund manager en miljardair – voorspelt een waarde van 40.000 dollar voor Bitcoin in 2018. Hij doet zijn voorspelling op basis van zijn verwachting dat er tientallen miljarden dollars van het traditionele financiële systeem van over gans de wereld naar Bitcoin zal vloeien. Momenteel wordt 62% van de omzet van Bitcoin gegenereerd in Japanse Yen, 21% van de Bitcoins worden gekocht door Amerikanen en Canadezen en 9% door Zuid-Koreanen. Dit betekent dat slechts 10% verhandeld wordt door de rest van de wereld.De Chicago optiebeurs – die op 14 december opties op de markt bracht voor bitcoinhandel – heeft een zeer snelle stijging vastgesteld van institutionele handelaars en particulieren. Het handelsplatform Coinbase heeft ondertussen meer dan 13 miljoen geregistreerde klanten. Dat is reeds meer dan een platform zoals dat van Charles Schwab dat al meer dan 40 jaar bestaat. De interesse in het handelen van de digitale munt blijft toenemen. Bepaalde analisten voorspellen dat Bitcoin tot 60.000 dollar kan stijgen als alle miljardairs slechts 1% van hun vermogen in Bitcoin stopt. De koersexplosie van Bitcoin ontstaat doordat het aanbod de grote vraag naar de digitale munt niet kan tegemoet komen. Er zijn immers maar 21 miljoen Bitcoins in omloop. Een groot gedeelte hiervan zit dan ook nog eens geparkeerd bij een beperkt aantal personen. Een grote vraag zorgt voor een overdreven koersreactie naar boven wanneer het aanbod de vraag niet kan bijhouden. Anderzijds zullen er ook grote koersreacties ontstaan wanneer er massaal geshort wordt op de digitale munt en/of de vraag wegvalt. Koersbewegingen van -45% zoals afgelopen vrijdag zijn dan schering en inslag.

Een prijs van Bitcoin die nog eens verdrievoudigt zal enkel kunnen als de institutionele beleggers en particulieren de munt algemeen aanvaarden. Een verdrievoudiging van de koers betekent immers een waarde van 1.000 miljard dollar voor de cryptomunt. Dat investeerders niet goed weten waar naar toe is duidelijk. Er wordt met getallen gegooid alsof het dobbelstenen zijn. Mike Novogratz kondigde net aan dat hij zijn langverwachte cryptofonds van 500 miljoen dollar even uitstelt. Hij vindt de koers de laatste maand te fel opgelopen en wil geen risico’s nemen. Hij cashte zelf Bitcoins na de felle stijging en boekte een winst van 260 miljoen dollar. Zo zeker van zijn stuk lijkt hij niet, want hij voorspelt een correctie tot 8000 dollar. Dat staat haaks tegenover zijn verwachtingen van 40.000 dollar nog geen maand geleden. De verwachtingen van de prijs zijn hooggespannen en zolang er meer en meer mensen op de kar springen wordt de prijs omhoog gestuwd. Natuurlijk zijn er ook meer en meer traders die short gaan op de cryptomunt. Zij proberen winst te maken door te speculeren op een daling van de digitale munt. Zoals altijd zullen we op het einde van 2018 zien wie gelijk had. Zullen het de believers of de pessimisten worden?


Be the first to comment on "Bitcoin naar $40.000 in 2018?"

Geef een reactie